Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pašović o Hadžifejzoviću: Briljira – uvijek fokusiran na suštinu, relevantan, brz, poseban

Preuzmite sliku

Haris Pašović je na svom Facebook profilu podijelio tekst pod nazivom „JA SAM NOVINAR!“. Tekst prenosimo u cijelosti.

“Sinoć sam gledao Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem u trajanju od preko 5 sati. Bio je to impresivan tour de force televizijskog novinarstva. Smjenjivali su Bogić Bogićević, Srđan Mandić, Senadov arhivski intervju sa Alijom Izetbegovićem, prof. Suad Kurtćehajić, državno-pravni ekspert; opširna reportaža o daljem razvoju događaja u vezi sa respiratorima i Milorad Dodik. Bio je to Hadžifejzović u najbolje izdanju! Tokom svog intenzivnog novinarskog života, Hadžifejzović je bio uključen uživo, u presudne istorijske događaje; razgovarao je sa najvažnijim akterima političkih, socijalnih, ekonomskih, kulturnih i sportskih zbivanja u BiH i regionu; bezbroj puta je oduševio publiku; a znao je neke gledaoce i naljutili, kao što se to dešava ponekad i danas. Senad Hadžifejzović je uvijek relevantan, brz, poseban, i u akciji, koja često utiče na razvoj događaja. On događaje ne samo da prati, on ih također kreira.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci bio je uvijek na prvoj crti – doveo je pred gledaoce, prvi, a često i jedini, u živom programu, u trenucima kad je „kamen gorio“ od aktuelnosti: Fikreta Hodžića; državnu tužiteljicu Gordanu Tadić; Enru Suljić, „desnu ruku“ prof. Izetbegović; Aljošu Čamparu kada je napuštao SDA; Zlatka Miletića, prvi intervju nakon 5 godina šutnje; u jeku promjena u Crnoj Gori, odmah je, prvi u regionu, imao u studiju Mila Đukanovića; a također je odmah otišao u Crnu Goru, i razgovarao sa Borom Krivokapićem i Dritanom Abazovićem… U izbornoj noći, Hadžifejzović je bio na „krovu svijeta“ imavši SVE pobjednike u studiju, plus Elmedina Dinu Konakovića kao lidera NiP-a, stranke koja je ostvarila najbolji pobjednički rezultat nakon samo dvije godine postojanja.

Gledajući ga sinoć, vidio sam Senada Hadžifejzovića koji briljira – uvijek fokusiran na suštinu, čak kad je ponekad nekonvencionalan (do ivice iritacije nekih gledalaca). Gosti osjećaju neku sigurnost, ili udobnost u njegovom prisustvu i ispričaju često ono što ne govore u drugim prilikama. Svaki njegov intervju ima bar jednu rečenicu koja ostane u političkom i javnom sjećanju. Sinoć je to bila rečenica Bogića Bogićevića „Ništa meni Sarajevo ne duguje, ovaj grad je meni mnogo dao.“ Većina Hadžifejzovićevih intervjua „porode“ bar jednu nezaboravnu priču – sinoć je to bila priča Srđana Mandića, načelnika Opštine Centar Sarajevo, o pokolju u kući njegove majke tokom Drugog svjetskog rata, kada su Mandićevu partizansku porodicu izdali, a njegova mama koja je bila mala djevojčica, slučajno preživjela. Intervju sa Miloradom Dodikom, počeo je Senadovim antologijskim okretanjem prema ogromnom prozoru studija sa kojeg se vidi cijelo Sarajevo… „Pogledajte…“ rekao je. Ali ovaj intervju će ostati upamćen zbog činjenice da je, Dodik, u svojim frivolnim ispadima, najmanje 15 puta, rekao Hadžifejzoviću „Vi, Bošnjaci, muslimani…“, a da je Hadžifejzović isto toliko puta opomenuo Dodika: „Nemojte mi to govoriti, ja sam novinar, i pitam Vas kao novinar…“

Senad Hadžifejzović je taj veliki novinar, kao štu su David Muir, koji vodi najgledaniji američki dnevnik „World News Today“ ABC televizije ili kakav je Tim Sebastian u Velikoj Britaniji. On je, jasno, drugačiji karakter, ima drugačiji stil, ali je on jeste taj format velikog televizijskog novinara. Neprevaziđen je kad su u pitanju velike teme, veliki događaji, velike ličnosti.

Šteta je da ne postoji neka bitna nagrada za televizijsko novinarstvo – bila bi to prilika da bar jednom za ovih trideset godina kažemo da nam je bitan i da mu zahvalimo za njegov intenzivan, strastven angažman u BiH. Taj angažman je bitan čak i kad pogriješi. Greške se dogode, pogotovo u živom, intenzivnom mediju televizije. Ono što ne može da se „dogodi“ nego se izgrađuje decenijama je standard. Hadžifejzović ima najviši standard, i zna kako pratiti stvarnost u njenoj fascinantnoj energiji. Svaka čast, Senade, hvala ti!”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje