Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ova serija proglašena je najboljim britanskim sitcomom svih vremena (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fawlty Towers” proglašen je najvećim britanskim sitcomom svih vremena.

Popis 20 najboljih britanskih sitcoma svih vremena sastavljen je od strane 42 stručnjaka za magazin Radio Times, a na vrhu se našao upravo klasik s Johnom Cleeseom u glavnoj ulozi, prenosi index.hr.

Humoristična serija čija se radnja odvija u kaotičnom hotelu uz more u Torquayu, koji vodi nekompetentan i vrlo nervozan upravitelj John Cleese, našla se ispred “Oca Teda” (“Father Ted”), koji je prikazivao živote trojice nefunkcionalnih svećenika i njihove domaćice, dok je na trećem mjestu sitcom “Ja sam Alan Partridge” (“I'm Alan Partridge”) sa Steveom Cooganom u naslovnoj ulozi.

Iako se “Fawlty Towers” emitovao samo dvije sezone (1975. i 1979.), popularnost njegovih 12 epizoda izdržala je test vremena i često se ponovno emituje, a one-lineri Basila Fawltyja u Britaniji su postali dio folklora u komediji.

Cleese je rekao da je imao sreće što je radio na BBC-ju kada su odluke donosili ljudi koji su zapravo i stvarali program te je odao počast glumcima i producentima te televizije, a prije svega Johnu Howardu Daviesu, koji je režirao prvih šest epizoda “Letećeg cirkusa Montyja Pythona”.

“Crna guja” našla se na 4. mjestu, “Mućke” na 6., “U uredu” na 12., a ostatak ljestvice možete vidjeti ispod. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,