Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena iz ljubavi: Banjalučka stripoteka privlači sve generacije ljubitelja stripa

Preuzmite sliku

Banjalučka stripoteka “Mister No” otvorena prije nekoliko mjeseci ljubiteljima devete umjetnosti nudi više hiljada primjeraka stripova i časopisa, a osim mogućnosti za kupovinu i prodaju stripova ovo mjesto osmišljeno je i kao kutak za one koji žele da razmjenjuju sopstvene primjerke.

Zoran Mandić, uposlenik stripoteke, rekao je da je njegov prijatelj odlučio da otvori stripoteku iz entuzijazma i ljubavi.

“Mi smo te generacije koje su odrasle uz stripove, sedamdeset i neke generacije. On je to otvorio više iz ljubavi, želio je da imamo jednu ovakvu stripoteku u gradu što do sada, nažalost, nije bio slučaj. Čisto iz neke ljubavi, želje i volje da to obnovimo da privučemo mlađe generacije da se nauče čitanju stripa, a one starije generacije da vratimo na čitanje stripa”, ispričao je Mandić ekipi Anadolu Agency (AA).

Okupljanje starijih generacija

Kaže da je ovo jedina oficijelna stripoteka registrovana na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), dok u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji više stripoteka, u Sarajevu, Mostaru i drugim, manjim gradovima.

Mandić kaže da u Banjaluci postoje ljubitelj stripa, prvenstveno starije generacije, osobe koje su prije rata skupljale stripove, a sada su dobili mjesto gdje se mogu okupljati.

“Cilj je bio da napravimo opet jedno kultno mjesto za okupljanje starijih generacija, a možda još i veći cilj je da naučimo mlade generacije, da djecu naučimo čitanju, da ih nekako malo odvratimo i od intereneta i tako da im usadimo plemenite vrijednosti koje svi strip junaci nose”, kazao je Mandić.

Upravo iz tog razloga postojala je i namjera da se organizuje škola crtanja stripa za najmlađe s profesionalnim crtačem, ali zbog situacije s pandemijom koronavirusa ovu ideju nisu uspjeli realizovati pa će pokušati kada se normalizuje situacija.

“Zadovoljni smo i odazivom djece jer oni prije nisu imali prilike ovo da vide. Oni kada to prvi put vide, oni se takoreći zaljube u to i onda nam dolaze, a ovi stariji već znaju – tako da smo tako napravili krug, da spojimo i starije i mlade generacije da ih okupimo ovdje oko ove ideje”, kazao je Mandić.

Prodaja rekvizita, majica, satova…

Posjetiocima se na ovom mjestu prvenstveno nude nova izdanja koja mogu kupiti, a ovdje mogu prodati svoje primjerke ili izvršiti razmjenu s drugim fanovima. Pored stripova u prodaji su razni rekviziti, majice, igračke, satovi, vezani za strip kulturu. Kao poseban raritet izdvajaju masku i “Funko Pop” igračku Jasona Vorheesa, glavne uloge iz kultnog horora Petak 13, s potpisom glumca Arija Lehmana, kao i potvrdu o autentičnosti i fotografiju ovog glumca.

Na pitanje da li se više traže izdanja na koja su navikle starije generacije ili novi stripovi Mandić je odgovorio: “Spojili smo i jedno i drugo i ta stara, kultna izdanja kao što su ‘Alan Ford’, ‘Zagor’, ‘Blek’, ‘Mister No’, za one stare čitaoce, a imamo i za ove nove, mlađe generacije – Batman, Spiderman, Dardevil, Hulk u izdavaštvu Marvela original, a ova starija izdanja to su uglavnom sada reprinti orignala”.

Istakao je da se u novim izdanjima s tvrdim koricama svaka generacija može pronaći, jer sa sjajnim scenarijima pretočenim u strip čitaoci imaju osjećaj kao da gledaju film.

Pored stripova u ovoj stipoteci mogu se pronaći i stari časopisi, kao što je “Politikin zabavnik” iz 50-ih i 60-tih godina prošlog vijeka i kultne “Stripoteke” iz bivše Jugoslavije.

“Kao jedina ovdje oficijalna stipoteka, mi moramo imati sve i trudimo se da imamo sve i sa svih strana, meridijana svjetskih imamo veze, nabavljamo, mogu slobodno reći da smo jedni od najsnabdjevenijih u BiH što se tiče izbora stripova”, dodao je Mandić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,