Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Oscarovac Oliver Stone stigao u Sarajevo

Preuzmite sliku

Oliver Stone, višestruki dobitnik nagrade Oscar stigao je u glavni grad Bosne i Hercegovine gdje će večeras primiti Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, javlja N1.

Stone će večeras na 23. Sarajevo Film Festivalu primiti svoju 61. nagradu u karijeri koja traje od 1971. godine.

Režirao je dugometražne, kratkometražne filmove, dokumentarce, ogolijevao je kontroverzne historijske ličnosti i događaje, često na kontroverzan način, ali je uvijek ostao dosljedan sebi. Poznat je i po srčanom branjenju svojih stavova i filmova.

U više od četiri decenije dugoj karijeri, stone je režirao više od 20 filmova, a najpoznatiji je po ostvarenjima Platoon (1986), Born od the Forth of July (1989), JFK (1991) i Natural Born Killers (1994).

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem.

Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

Danas je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih režisera u svijetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje