Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odlazak ‘Crne Pantere’: Preminuo glumac Chadwick Boseman

Preuzmite sliku

S neizmjernom tugom javljamo da je preminuo Chadwick Boseman, stoji u objavi na glumčevu Twitter profilu.

Bosemanu (43), koji se proslavio ulogom Marvelovog superjunaka ‘Crne pantere’ u velikom hitu iz 2018. godine, rak debelog crijeva dijagnosticiran je prije četiri godine. Uprkos teškoj dijagnozi i liječenju, nastavio je neumorno snimati i raditi.

– Chadwicku je treći stadij raka debelog crijeva utvrđen 2016. godine i on se četiri godine borio, ali bolest je napredovala do četvrtog stadija.

Kao pravi borac, Chadwick je sve izdržao i donio vam mnoge filmove u kojima ste uživali. Od ‘Marshalla’ preko ‘Da 5 Bloods’ i brojnih drugih, svi su snimljeni tokom i između brojnih operacija i hemoterapija. Najveća čast u njegovoj karijeri bila je oživjeti kralja T'Challu u ‘Crnoj panteri’. 

Preminuo je u svom domu, a uz njega su bili supruga i porodica. Oni zahvaljuju svima na brizi i molitvama i vjeruju kako će svi poštivati njihovu privatnost u ovim trenucima – objavili su na njegovu Twitteru.

Boseman je, nakon završetka akademije u New Yorku, počeo glumačku karijeru u predstavama i na televiziji. Lomio se između režije i glume, a pozornost je privukao 2013. godine ulogom legende bejzbola Jackieja Robinsona u filmu '42’ .

  • Glumio je i legendu soula Jamesa Browna u filmu ‘Get on up’ 2014. godine. S Marvelom je sklopio ugovor za ulogu kralja T'Challe 2016. godine te se u toj ulozi trebao pojaviti pet puta. Prvi put je to bilo 2016. u trećem nastavku serijala ‘Kapetan Amerika’, a 2018. je njegov junak dobio samostalan film ‘Crna Pantera’. Film je bio megahit s zaradom od 1,3 milijarde dolara, a bio je nominiran i za sedam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

    Boseman je još dvaput glumio Crnu Panteru, u zadnja dva dijela serijala Avengers, a novi samostalan film o kralju T'Challi trebao je izaći 2022. godine. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,