Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odbio ponudu za McDonald's i krenuo svojim putem, a danas ima 36 godina i težak je gotovo 100 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Zuckerbergov otac ponudio je Marku da će, ako ne želi ići na fakultet, uložiti u franšizu McDonald'sa i upravljanje dati u ruke njemu.

Da nije osnovao Facebook i postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Mark Zuckerberg vjerovatno bi – vodio McDonalds. Prvi čovjek najveće društvene mreže na svijetu Facebook je počeo razvijati iz studentske sobe na Harvardu i, naravno, ni u najluđim snovima nije mogao pretpostaviti da će se njegov projekat toliko razviti te da će danas, zahvaljujući Fejsu, s 36 godina biti težak gotovo 100 milijardi dolara.

Zuckerbergov otac nije Marka, kao ni ostalu djecu, po svaku cijenu prisiljavao da se upišu na fakultet. Dao im je zanimljiv izbor i alternativu – ili studiranje ili će im, vjerovali ili ne, kupiti franšizu za McDonald's i njih staviti na čelno mjesto. Da je kojim slučajem umjesto fakulteta odabrao drugu opciju i krenuo u posao s ugostiteljstvom, financijski bi vjerovatno dobro prošao, no, jasno, ne bi bio ni blizu pozicije na kojoj je sada.

Mnogima bi vođenje McDonald'sa vjerovatno bila bolja investicija i prilika za uspjeh, no 2002. godine Mark Zuckerberg ipak se odlučio za fakultet, a ono što je posebno zanimljivo, na kraju je odustao od studija. Naravno, s obzirom na to da je postigao tako veliki uspjeh s Facebookom, nije teško zaključiti da se njegovi roditelji ne ljute na njegov odabir i činjenicu da se umjesto fakulteta odlučio za vlastiti biznis.

Koliko je Zuckerbergov otac, koji je po zanimanju zubar, htio uložiti u franšizu poznatog lanca brze prehrane, nije poznato, no prema nekim informacijama s početka stoljeća, ta je cifra tada iznosila između milion i dva miliona dolara. Što se godišnje zarade tiče, prosječan godišnji profit vođenja takvih franšiza prije nekoliko godina u SAD-u iznosio je oko 90 hiljada dolara, iako su te brojke za McDonald`s često i veće. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,