Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od čega živi kraljevska porodica? Ne rade, a novac samo pristiže

Preuzmite sliku

Čak 320 građana Velike Britanije bogatije je od kraljice Elizabete II. Britanska kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je “teška” 360 miliona funti.

Ona i njezin najstariji sin, princ Charles, najviše “zarađuju” od svojih imanja i novca kojeg dobivaju od Parlamenta. Milioni se slijevaju u smjeru ostatka porodice. Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lancaster i njezinih osobnih imanja i investicija. Kraljica je uz to vlasnica svih neobilježenih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. stoljeća iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku porodicu, vjerovatno puno ne profitiraju.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja zaposlenika i održavanja kraljevskih palača i imanja. Kraljica je dobila 42.8 miliona funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016-2017., a ove bi sezone to trebalo narasti na 76.1 milion funti kako bi se finansirale ekstenzivne renovacije Buckinghamske palače.

 • Kraljevska apanaža generira se iz zbira imanja i farmi (Crown Estate) koji godišnje generiraju stotine miliona funti. Većina odlazi vladi za trošenje, ali od 15 do 25 posto odlazi u kraljevsku apanažu. Vojvodstvo Lancaster je važan izvor prihoda.

  Riječ je o privatnim komercijalnim, agrikulturnim i rezidencijalnim strukturama koje datiraju iz 1265. godine. Prošle su fiskalne godine generirali oko 19.2 miliona funti za kraljicu. Kraljica to koristi kako bi platila privatne troškove sebe i članova kraljevske porodice koji preuzimaju dio formalnih dužnosti.

  Njezina osobna vlasništva (gotovo kao u svojstvu privatne osobe) su Balmoral dvorac u Škotskoj i Sandringham kraj Norfolka na istoku Engleske. Oba su naslijeđena od oca i kraljica ih tretira kao svoj dom iako su ponekada otvoreni za javnost (barem vrtovi). Kraljica također posjeduje vrijednu kolekciju poštanskih marki, brojnih umjetničkih djela i portfolio dionica.

 • Brojni kraljičini poznati dragulji i nakit, te umjetnine su zapravo u vlasništvu humanitarnog udruženja Royal Collection Trust. Kraljičin suprug, princ Filip, vojvoda od Edinburgha, također dobiva 359.000 funti godišnje kako bi finansirao svoje dužnosti i troškove za iste. On se umirovio prije nekoliko godina nakon šest desetljeća javne službe.

  Prijestolonasljednik Charles (osim ako ga kraljica ne preskoči i ne imenuje Williama) također živi od kombinacije javnih finansija i privatnih. On i njegova druga supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. Čak devedeset posto njihovih prihoda dolazi iz vojvodstva Cornwall, najstarijeg vojvodstva osnovanog 1337. upravo kako bi se moglo uprihoditi za plemstvo i kraljevsku porodicu.

  Vojvodstvo Cornwall posjeduje i upravlja brojnim nekretninama i imanjima, otočićima i farmama od čijeg iznajmljivanja zarađuju. Na stranici piše kako je riječ o “privatnim imanjima utemeljenim 1337. godine iz kojeg se finansiraju javne, humanitarne i privatne aktivnosti princa od Walesa i njegove porodice”.

 • U protekloj je fiskalnoj godini Charles s porodicom zaradio 20,7 miliona funti. Dobili su i 1.3 miliona funti od kraljevske apanaže, te 461.000 od različitih javnih institucija. Taj novac i novac od apanaže troše na plaće zaposlenika, troškove putovanja i zaštitu. Oko 6.6 miliona funti odlazi Charlesovoj djeci i na štednju. Braća William i Harry imaju i privatno bogatstvo koje su naslijedili od majke, pokojne princeze Diane.

  Nije do kraja jasno, piše CNN, kako ostatak porodice uprihoduje. Kraljica osim Charlesa ima još troje djece, a oni imaju svoju djecu i unuke. Kraljica mlađim sinovima Edwardu i Andrewu plaća za to što je predstavljaju na nizu javnih obveza. Kćeri princa Andrewa, Beatrice i Eugenie, imaju poslove u umjetničkim galerijama, a potpomažu ih i roditelji. (exspress.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje