Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Od bolešljivog dječaka do akcijskog junaka: Možete li ga prepoznati?

Trenirao je balet i bio glavna meta školskih zlostavljača, a onda je postao zvijezda borilačkih sportova i čovjek kojem se dive generacije…

Dječak kojeg vidite na fotografiji rođen je prije 56 godina. Tačnije, 18. oktobra 1960. godine, u Bruxellesu.

Od samog rođenja se borio s različitim bolestima, slabim vidom zbog kojeg je morao nositi naočale s debelim okvirima, bavio se baletom i nije bio osobito popularan u školi pa se često nalazio na meti školskih nasilnika koji su ga neumorno zlostavljali.

Međutim, u dobi od 11 godina, tata ga je odlučio upisati na karate. Je li razlog bio učenje samoobrane ili nešto drugo, ne znamo, ali znamo da je zahvaljujući tome postao jedan od najvećih borilačkih majstora svih vremena.

Nije trebalo proći dugo vremena da njegov trener u njemu prepozna talenat i odluči mu se maksimalno posvetiti. Vježbali su tri do četiri puta sedmično što je bilo duplo više nego s drugim dječacima, a u dobi od 18 godina napokon je dobio i crni pojas. Svega dvije godine kasnije je postao evropski prvak u karateu i počeo raditi kao izbacivač u noćnom klubu ‘Chuck Norris’.

Znate li sada o kome je riječ? Pogledajte još jednom dobro fotografiju…

  • jean-claude-van-damme-djecak2
  • Četiri godine nakon titule evropskog prvaka dobio je prvu glumačku ponudu za ulogu u holivudskom filmu, a 1988. godine je zahvaljujući filmu ‘Bloodsport’ stekao i svjetsku slavu.

    Da, u pravu ste, ovaj bolešljivi dječačić je ni više ni manje nego – Jean Claude Van Damme! (24sata.hr)

  • jean-claude-van-damme2
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,