Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obožavatelj grupe Queen iz Južne Koreje izborio se za postavljanje statue Freddieja Mercuryja

Preuzmite sliku

Okorjeli obožavatelj grupe Queen otkrio je bronzanu statuu Freddieja Mercuryja u prirodnoj veličini na južnokorejskom ostrvu Čeđu, nakon osmogodišnjih napora da oda počast pokojnoj legendi.

Muzika britanske rok grupe Queen popularna je u Južnoj Koreji, zemlji koja se više povezuje s domaćim K-pop bendovima, uključujući globalne megazvijezde BTS.

Biznismen iz Čeđua i žestoki obožavatelj grupe Queen, Baek Sun-jeob (57) slušao je godinama tajne snimke Freddieja Mercuryja koji je umro od komplikacija povezanih sa AIDS-om 1991. godine, prenosi Hina.

Muzika grupe Queen bila je zabranjena u Južnoj Koreji 1970-ih jer ju je tadašnji vojni diktator Park Čang-hi smatrao „neprikladnom“ u doba kada je muškarcima bilo zabranjeno da puštaju kosu.

Mercuryjeve pjesme su me “održavale uprkos mnogim preprekama na putu”, rekao je Baek za AFP, dodajući da je izgradnja statue bila emocionalni osmogodišnji napor.

 • “Počeo sam da šaljem mailove 2014. tražeći odobrenje grupe Queen za pravo na postavljanje statue”, rekao je Baek za AFP.

  Pisao je svakog mjeseca, ali nije dobio odgovor sedam godina.

  Početkom 2020. konačno je dobio odgovor uoči prvog južnokorejskog koncerta grupe Queen – članovi benda i zvaničnici izdavačke kuće bili su spremni da ga prime u Seulu.

  Popularnost “Boemske rapsodije”

  Taj je koncert rezultat popularnosti grupe u Južnoj Koreji nakon što je gotovo 10 miliona ljudi pogledalo biografski film “Boemska Rapsodija” iz 2018. nagrađen Oscarom s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi.

  U zemlji od 51 miliona ljudi, to znači da je otprilike petina stanovništva gledala film u kinima, gdje je zaradio 70 miliona dolara i sedmicama bio na vrhu ljestvice kino blagajni.

  Nakon što je dobio odobrenje 2020. godine, Baek je potrošio 50 miliona vona (blizu 40.000 eura) na naručivanje 177-centimetarske statue Mercuryja sa stisnutom šakom, koji je konačno otkriven u četvrtak na slikovitoj obali Čeđua.

  To je druga statua pokojnog pjevača koji je odobrila grupa Queen. Prvi je u Montreu u Švicarskoj, gdje je Mercury živio i snimao albume.

  Uprkos popularnosti grupe u Južnoj Koreji, Baek se suočio s protestima zbog svog projekta, a neki su se žalili da je podigao “statuu homoseksualca”.

  Iako biografski film iz 2018. nije bio cenzurisan u kinima, lokalna TV stanica SBS prošle godine je bila izložena kritikama kada je izbrisala scenu u kojoj glavni lik ljubi muškarca.

  Baek je rekao da se nada da će statua pomoći “da oni koji su kritični prema seksualnim manjinama preispitaju svoje percepcije”.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje