Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obilježio prvi dio kultnog filma ‘Sam u kući’: Honorar koji je pjevač polke dobio i više nego jadan

Preuzmite sliku

Trideset godina prošlo je od prvog prikazivanja jednog od omiljenijih božićnih filmova svih vremena – Sam u kući.

Redatelj filma koji je Macaulaya Culkina pretvorio u zvijezdu i o kojem se zna gotovo sve otkrio je neke nove detalje o svom hitu.

Naime, na vrhuncu slave John Candy imao je cameo ulogu u filmu. Pokojni glumac, koji je umro u 44. godini 1994., na setu je bio tek jedan dan, a većinu svoje uloge je improvizirao, otkrio je redatelj filma Chris Columbus za Insider.

Columbus je rekao i kako Candy nije bio zadovoljan svojim honorarom, koji je prema Netflixovu showu The Movies that Made Us, iznosio samo 414 dolara.

Candy koji je u filmu glumio polka zvijezdu Gusa Polanskog, Kevinovoj mami rekao je da može putovati s njima ako joj ne smeta njegov bend. Komičar koji je u vrijeme izlaska filma već bio velika zvijezda, s ulogama u filmovima kao što su Splash, Spaceballs i Uncle Buck, na setu je proveo tek jedan dan.

“Ništa od toga nije bilo u scenariju”, rekao je Columbus koji se prisjetio filma za 30. godišnjicu koja se obilježava ovog mjeseca. “Priča o pogrebnom poduzeću čitava je improvizovana u 4:30 ujutro. Jedva smo uspjeli zadržati ozbiljna lica na snimanju, samo slušajući Johna.”

No, ispostavilo se kako Candy nije dobio veliki honorar za svoju cameo ulogu, a Columbus je otkrio kako je odigrao ulogu Gusa iz usluge producentu i scenaristu Johnu Hughesu.

Inače, Sam u kući uprihodio je više od 476 miliona dolara širom svijeta.

“S Johnove strane, zasigurno je bilo malo ogorčenja”, rekao je Columbus. “Bio je to dogovor između njega i Hughesa u to vrijeme. Nikad nisam upoznao Candyja prije nego je došao snimati s nama film. Ne znam je li John ikad dobio ikakvu kompenzaciju od Foxa.”

A Columbus se prisjetio i kako je Candy bio ogorčen i 1991. kad su snimali zajedno film Only the Lonely. “Nekoliko puta na setu imao je primjedbe na Fox i iznos koji mu je isplaćen”, rekao je.

Candy je preminuo tri godine kasnije, no njegovi filmovi, posebno Sam u kući, postali su bezvremenski klasici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje