Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novinarka Washington Posta uočila zanimljivu razliku između Melanije i Jill Biden

Preuzmite sliku

“Melania Trump prikriva predsjednikove najgore tendencije, Jill Biden ističe najbolje instinkte svog supruga”, naslov je teksta u Washington Postu koji uspoređuje dvije žene koje se trenutno također na neki način takmiče na izborima, ali za titulu prve dame.

Autorica Robin Givhan usporedila je ponašanje Melanije Trump i Jill Biden tokom nastupa njihovih muževa te uočila zanimljive razlike.

“Melania stavlja sloj šljokica preko ksenofobije i rasizma koji se provlače kroz administraciju njezinog supruga. Ona hladnim držanjem i tišinom podiže temperaturu njegove uzavrele retorike. Ona je njegov bolje odjeveni alter ego”, tvrdi Givhan te podsjeća na Melanijino ponašanje tokom Trumpovog prvog obraćanja naciji u izbornoj noći.

“Kad je predsjednik Trump započeo svoje optužbe, njezino je lice izgubilo ikakvu emociju i izraz joj se nije promijenio dok je on nastavljao sa svojim neutemeljenim tvrdnjama o prevari. Dok je završavao, Melania je oživjela osmijeh i zapljeskala. U trenutku Trumpove političke i osobne nevolje kad mu je Biden počeo predstavljati ozbiljnu prijetnju, Melania mu se nije približila u znak podrške i utjehe. Stajala je toliko daleko od njega da je teško zamisliti da je pružala bilo kakvu fizičku utjehu. Ona je s njim, ali nije povezana s njim”, piše novinarka Posta.

“Godinama je javnosti govorila da je samostalna i da sama odlučuje. ‘Ne želim ga promijeniti. On mene ne želi promijeniti’, rekla je za MSNBC 2016. godine. Oni su jedno drugom potpuno prilagođeni. On je razmetljivi hvalisavac. Ona je elegantna žena na njegovoj ruci – ili barem u njegovoj blizini. Služe jedno drugom”, misli Givhan.

Melania je navodno tokom jednog gostovanja na New York Universityju, na pitanje studenta bi li bila s Trumpom da nije bogat, odgovorila: “Bi li on bio sa mnom da nisam lijepa?” Priča nikad nije potvrđena, ali prenio je niz američkih tabloida.

 • “Kad je javnost zadnji put čula Melaniju, vodila je kampanju za svog supruga. I ponavljala njegove pritužbe. Ponavljala je njegovu retoriku, ali šapatom i uz povremeni osmijeh. Bila je punopravni partner u prikazivanju medija kao neprijatelja, demokrata kao korumpiranih i njezinog supruga kao izuzetno ljubaznog vrhovnog zapovjednika. Ovo nije samo njegova priča, također je i njezina. Piše ljutitim, velikim slovima. Međutim, ona to priča uz lijepe slike”, tvrdi novinarka.

  Jill Biden predstavlja, pak, kao suštu suprotnost.

  “Jill Biden, koja bi mogla biti sljedeća prva dama zemlje, stala je uz svog supruga kad se u srijedu obraćao pristašama, ponovno ih pozivajući na strpljenje dok se broje svi glasovi. Bili su vani i nosili maske. Biden je ponavljao zahvale, kad mu je Jill ponudila podsjetnik. On je zastao i zamolio je da ponovi, na šta je ona rekla da mora zahvaliti i guverneru Delawarea. Nije to bila velika stvar, ali bila je zapažena jer je bio podsjetnik da Jill nije bila na pozornici samo kao tihi rekvizit ili kao neko ko pazi na vlastite interese, već kao punopravna partnerica”, podsjetila je novinarka Washington Posta.

  “Jill nije imala nikakvih problema s tim da progovori jer na pozornici nije bila samo rekvizit”, zaključila je. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,