Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi film o Marilyn Monroe biće prvi Netflixov film samo za punoljetne

Preuzmite sliku

Američki streaming servis Netfllix objavio je trailer za novi biografski igrani film o seks bombi američkog filma 1960-ih, čuvenoj i tragičnoj Marilyn Monroe, koju igra Ana de Armas. Film se zove “Blonde” (Plavuša) i prema riječima režisera predstavlja beskompromisni prikaz Hollywooda kao mašine za mljevenje mesa. Ono što je privuklo pažnju javnosti je i da će ovo biti prvi Netflixov film sa oznakom NC-17, odnosno da je samo za punoljetnu publiku.

Kako prenosi američki site polygon, ovaj film je napisao i režirao Andrew Dominik, australijski režiser poznat po western drami sa Bradom Pittom „Kukavičko ubistvo Jesseja Jamesa od strane Roberta Forda.“ Zbog svoje beskompromisnosti Dominik je popularan među svojim kolegama poput Davida Finchera (režisera trilera „Sedam“ takođe sa Bradom Pittom), koji ga je unajmio da režira nekoliko epizoda serije „Lovac na umove“ koju je on producirao. Međutim, Dominik još uvijek nije postigao komercijalan uspjeh u Hollywoodu i morao je da se bori da svoje filmove pravi kako on želi.

 • „Plavuša“ nije dokumentaristička biografija Marilyn Monroe, već fiktivna verzija njene priče zasnovana na romanu nagrađivane spisateljice Joyce Carol Oates (84) iz 2000. godine, koji sadrži šokantne scene, a pretpostavlja se da će se one naći i u filmu. Dominik kaže da je pokušavao da snimi ovaj film od rane 2010.

  U filmu glavnu ulogu Monroe igra kubanska glumica Ana de Armas (poznata po crnohumornoj misteriji „Vadi noževe“ i posljednjem filmu o Jamesu Bondu „Nije vrijeme za umiranje“), a film je snimljen još 2019. godine. Prvobitno je trebalo da ima premijeru 2021. godine, ali je kompanija Netflix bez obrazloženja odlučila da odloži njegovo prikazivanje za 2022. Pretpostavlja se da je razlog odlaganja šokantan sadržaj filma koji je Netflix želio da se izbaci da film ne bi dobio oznaku NC-17, odnosno „samo za punoljetne.“

  Sam Dominik je djelimično potvrdio ove glasine u februaru ove godine, rekavši da film sadrži scenu silovanja iz Oatesine knjige, a da je kompanija Netflix insistirala da se dovede nova montažerka koja bi izbacila „viškove“ iz filma. Dominik je takođe pohvalio kompaniju što je ipak pristala da izda njegov film pod njegovim uslovima sa NC-17 oznakom, koja po njemu pokazuje da njegov film ne pristaje na kompromise, prenosi N1.

  Oznaka NC-17 je danas vrlo rijetka i svega nekoliko filmova je u Americi dobilo tu oznaku tokom zadnjih nekoliko decenija, dok većina koja je prvobitno dobije prosto izbaci problematične scene pa dobija uobičajeniji rejting R, koji znači da film nije za mlađe od 17 godina osim ako su u pratnji roditelja.

  Međutim, oznaka NC-17 neće mnogo naškoditi Netflixu za razliku od filmskih studija koji nemaju svoje streaming servise već se oslanjaju na zaradu iz kina. Netflix već nudi filmove sa eksplicitnim sadržajem poput erotske drame Gaspara Noa „Ljubav“, koji se pokazao kao veliki hit za ovu kompaniju.

  Režiser filma je u nedavnom intervjuu pomenuo i #MeToo pokret, koji predstavlja žene (naročito u industriji zabave) koje su se pobunile protiv zlostavljanja, jer bez toga po njegovim riječima ne bi bilo ni filma. Dominik dalje navodi da ranije nikoga nije zanimalo kako je to biti nevoljena djevojka ili djevojka koja prođe kroz mašinu za mljevenje mesa Hollywooda, aludirajući na to da je Marilyn Monroe bila žrtva zlostavljanja.

  Netflix je zakazao premijeru ovog filma za 28. septembar na svojoj streaming platformi.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,