Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova serija na Netflixu Squid Game oduševila ljubitelje horora, ali našla se i na meti brojnih kritika

Preuzmite sliku

Netflix se nedavno našao na udaru kritika jer u svoju ponudu sve više uvrštava eksplicitan sadržaj.

Korejska horor serija “Squid Game”, momentalno najgledanija serija na streaming platformi Netflix u čak 90 zemalja, našla se na udaru kritika zbog “nepotrebnog nasilja i eksplicitnih scena prepunih krvi”, piše Daily Mail.

“Squid Game” pripovijeda o siromašnim osobama koje se natječu u okrutnom i smrtonosnoj igri kako bi osvojile novčanu nagradu od 45 milijardi južnokorejski wona (više od 60 miliona KM). U seriji se mogu vidjeti scene u kojima se likovima iz vatrenog oružja puca u glavu i vade unutarnji organi. Seriju od devet nastavaka odmah su prigrlili ljubitelji horora. Neki su je opisali kao kombinaciju “Slagalice strave” i “Igara gladi”, dok su drugi istaknuli da konceptualno podsjeća na kultni filma “Battle Royale” Kinjija Fukasakua iz 2000. godine.

“Čovječe, što volim ‘Squid Game’. Napeta je i nasilna. Ne mogu je prestati gledati”, napisala je jedna osoba na društvenim mrežama. “Upravo sam pogledao ‘Squid Game’. Nisam znao o čemu se radi, ali sam se navukao nakon samo pola epizode. Šokantno i brutalno. Uživao sam”, dodala je druga.

Oni koje su nasilne scene sablaznile i šokirale kažu da bi se mlađima od 20 godina trebalo zabraniti gledanje serije. Neki su čak rekli da ni prvu epizodu nisu uspjeli do kraja jer je bila prenasilna.

Na rubu sam plača. Ova je serija toliko nasilna“, napisao je jedan korisnik društvenih mreža. “‘Squid Game je najgora serija koju sam ikada gledao. Toliko nasilna, a klišejizirana. Čudi me da je toliko ljudi voli”, dodao je drugi.

U svakoj se epizodi likovi takmiče u krvavim inačicama tradicionalnih igara poput Crne kraljice jedan-dva-tri, Lanca probijanca i Ledene babe. Onaj koji pobijedi, plasira se u idući krug takmičenja a gubitnika vod smrti usmrti strojnicama. Igre se odvijaju u dvorcu koji nalikuje vrećici bombona, a koji čuvaju stražari odjeveni u ružičasto.

Glavni likovi serije su ovisnik o kocki Seong Gi-hun (igra ga Lee Jung-jae) i njegov prijatelj iz djetinjstva Cho Sang-woo (Park Hae-soo), osramoćeni bankar kojeg traži policija. Novčanu nagradu pokušava osvojiti i žena koja je pobjegla iz Sjeverne Koreje i koja pokušava ponovno ujediniti svoju porodicu. Zajednički nazivnik svih likova je da im treba novac te da su zbog njega spremni riskirati živote.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,