Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Niko nije slutio da će djevojčica sa fotografije postati jedna od najpoznatijih i najmoćnijih žena svijeta

Preuzmite sliku

Britanska kraljica Elizabeta slavi 70 godina na tronu. Najduža vladavina u istoriji Velike Britanije ovih dana slavi se u cijeloj zemlji, a kraljica je u četvrtak s balkona Buckinghamske palače pozdravila hiljade svojih podanika koji su joj došli odati počast. 

Elizabeta II. u aprilu je proslavila 96. rođendan, a zdravlje je još uvijek dobro služi. Jedna je od najpoznatijih žena na svijetu, uživa veliku popularnost u Velikoj Britaniji i ostatku svijeta, a proteklih 70 godina njena je popularnost imala velike uspone i padove. Ipak, 70. jubilej vladavine dočekuje nikad popularnija i nikad voljenija od britanskog puka, prenosi index.hr.

Nije rođena kao nasljednica

Princeza Elizabeta rođena je kao prvo dijete princa Alberta, vojvode od Yorka, i kao prva unuka kralja Georgea VI. U trenutku kada je rođena, ni ona ni njen otac Albert nisu bili izravni nasljednici britanske krune. Nasljednik krune bio je njen stric Edward, stariji brat njezina oca Alberta, koji je postao kralj smrću Georgea VI. Smatralo se da će se novi kralj Edward VIII. oženiti nakon što postane kralj i dobiti djecu koja će postati nasljednici.

Međutim, to se nije dogodilo. Edward se jeste oženio, ali nakon što je abdicirao.

 • Praktično je za prijestolje Elizabete II. odgovorna i američka glumica Wallis Simpson u koju se kralj Edward fatalno zaljubio. Wallis Simpson bila je dvostruko razvedena američka glumica, a kralja je britanska vlada upozorila da je narod nikada neće prihvatiti za kraljicu. Edward je imao tri opcije: da abdicira i oženi Wallis, da prekine vezu s njom i oženi se “prikladnijom mladenkom” ili da se oženi Wallis bez obzira na volju naroda i vlade te tako izazove veliku ustavnu krizu.

  Kralj je izabrao prvo te se zbog Wallis odrekao krune i potpisao abdikaciju 1936. godine. Ubrzo zatim oženio se glumicom, a novopečeni bračni par odselio se u Francusku.

  Elizabeta postaje nasljednica i kraljica

  Abdikacijom Edwarda VIII. novi kralj Velike Britanije postaje Elizabetin otac Albert, koji uzima novo vladarsko ime George VII. Tako Elizabeta postaje presumirana nasljednica britanskog trona.

 • Kralj George VII. bio je kralj od kraja 1936. godine do februara 1952. godine kada je umro od raka pluća. Njegova kći i nasljednica Elizabeta u trenutku njegove smrti bila je u Keniji u društvu svog novopečenog supruga princa Philipa. Kad joj je umro otac, princeza Elizabeta postala je kraljica Elizabeta II. sa samo 25 godina. Njena vladavina traje od tog dana do danas.

  U braku s vojvodom od Edinburgha rodila je četvero djece: princa Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda. Princ Charles njen je izravni nasljednik kojeg slijede prinčevi William i devetogodišnji George.

 • Zanimljivo je i to da svijet ne bi dočekao vladavinu Elizabete II. ni da je kojim slučajem njen otac tokom vladavine dobio sina, budući da je u to doba još uvijek vrijedio zakon muške primogeniture u kojemu sinovi automatski preskaču kćeri u redu za prijestolje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje