Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Niko ne smije taknuti torbicu Kraljice Elizabete -čak ni osiguranje

Marshall, koja je prije bila sekretarica za društvene protokole u vrijeme Clintonove administracije, izjavila je da je inače normalna praksa da ona uzme, odnosno pridrži torbicu dame koja se fotografira tokom službenih aktivnosti.

U skladu s tim običajem, Marshall je tokom posjeta bivšeg predsjednika Baracka Obame i prve dame Michelle, Buckinghamskoj palači 2011. godine, napravila pokret prema torbici Kraljice Elizabete II, kako bi joj pridržala torbicu, ali bila je to protokolarna greška.

– Dok je Njeno Veličanstvo izlazilo, primijetila sam da ima torbicu te sam je krenula uzeti, kako bi joj pridržala za vrijeme snimanja – izjavila je Marshall.

Međutim, nakon suptilnog pokreta prema torbici, član kraljinog sigurnosnog tima gurnuo je naglo prema zidu i rekao: – Ne diraj torbicu. Ne znam šta je u torbi, ali nikad je ne diramo.

  • – Rekla sam mu, žao mi je, izvinjavam se – prisjetila se nemilog događaja bivša saradnica protokolarnih aktivnosti.

    Kraljevska biografkinja Sally Bedell Smith otkrila je 2012. godine sadržaj kraljičine torbe za koju se priča da sadrži kompaktno ogledalo, Clarinsov ruž za usne, prijenosnu kuku na koju će objesiti torbicu pored stola, naočale za čitanje, bombone od mente i  nalivpero.

    Uz to, vjeruje se da njezino Veličanstvo u torbici nosi glačanu novčanicu od pet funti za milodar tokom mise, iako se smatra da članovi kraljevske porodice nikad nemaju novac uz sebe.

    Torbica, osim za sitnice, Kraljici služi i za signalizaciju – ako je prebacuje s jedne ruke na drugu, to znači da želi promjenu sagovornika ili teme. Također, torbicu će staviti na pod ako želi neverbalno poručiti svojim pomoćnicima da želi – otići. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje