Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nigerijka izabrana za najljepšu muslimanku svijeta (FOTO)

nigerijka-najljepsa
Preuzmite sliku

Takmičenje je organizirala Svjetska muslimanska fondacija kao odgovor na Miss svijeta

nigerijka-najljepsa

Nigerijka Obabiyi Aishah Ajibola proglašena je najljepšom muslimankom na takmičenju Muslimah World u Indoneziji, koje je organizirano u znak protesta zbog tradicionalnog izbora Miss svijeta koje se krajem mjesec održava u ovoj zemlji.

Takmičenje je organizirala Svjetska muslimanska fondacija kao odgovor na Miss svijeta i s ciljem da pokaže da se žene ne moraju skidati da bi bile lijepe.

muslimanka-najljepsa

Muslimah World je takmičenje isključivo za muslimanke koje se moraju odijevati u skladu sa religijskim načelima, poznavati Kur'an i biti skromne. Na izbor se prijavilo više od 500 djevojaka, no samo 20 se plasiralo u finale.

Za razliku od tradicionalnog izbora Miss svijeta u kojem takmičarke moraju pokazati da posjeduju neki talent, da su elokventne i ambiciozne, Muslimah World od djevojaka traži da ispričaju šta za njih znači nošenje marame.

muslimanka-najljepsa3

Nigerijka je za nagradu dobila putovanje u Meku. U međuvremenu, tradicionalno takmičenje za najljepšu djevojku svijeta izaziva brojna negodovanja radikalnih islamista u Indoneziji zbog čega su organizatori morali odustati od dijela showa u kojem bi se djevojke predstavile u kupaćim kostimima. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: