Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Netflixov novi dokumentarni film o legendarnom Peleu

Preuzmite sliku

Novi dokumentarni film platforme Netflix o Peleu nije prvi o brazilskoj fudbalskoj legendi, ali se očekuje da će biti pozdravljen zbog privilegovanog pristupa autora toj sportskoj zvijezdi, kvaliteta učesnika i veličine gledališta Netflixa u svijetu.

Izvršni producent tog filma, koji obuhvata period od 1958. do 1970. godine, režiser Kevin Macdonald, dobitnik je Oscara za dokumentarac „Jedan dan u septembru“ o otmici sportista na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu.

Od prvog pojavljivanja sa 17 godina, do posljednjeg trijumfa na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, postao je idol jedne zemlje i zauvijek obilježio svoj sport, prenosi Beta.

 • Brojni arhivski snimci će pružiti priliku velikom dijelu javnosti da prvi put ili ponovo otkrije fudbalskog genija koji je bio Pele, sposobnog da promijeni tok utakmice jednim dodirom lopte.

  Ekipa filma je takođe iskoristila rijetko učešće bivšeg „Broja 10“ da sazna nešto o njemu kao ličnosti, koju inače malo otkriva.

  Ogromni pritisci, frustracije, radosti, bračna nevjerstva, skrivena djeca, Pele izgleda fizički slab dok u filmu govori o „drugoj strani medalje“ i čak priča o svojim odnosima sa brazilskom diktaturom.

  Više od pola vijeka kasnije neki mu i dalje zamjeraju ćutanje, čak poslušnost prema vojnim vlastima (1964-1985).

  „Ne mislim da sam mogao da uradim bilo šta drugačije. Nisam bio Supermen, nisam čudotvorac“, rekao je „Kralj Pele“, kako ga i danas zovu.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,