Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobična odluka? Kralj Charles princa Andrewa proglasio državnim savjetnikom

Preuzmite sliku

Kralj Charles III. dodijelio je princu Andrewu, svom mlađem bratu, ulogu državnog savjetnika. Ta funkcija znači da princ Andrew može zastupati kralja u slučajevima da se kralj ne osjeća dobro ili ako se nalazi izvan zemlje.

Savjetnici su ovlašteni za obavljanje većine službenih dužnosti monarha, poput potpisivanja uobičajenih dokumenata ili primanja vjerodajnica novih diplomata u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Osim Andrewa, koji je tu ulogu obavljao od 1981., državni su savjetnici Charlesova supruga Camilla, prinčevi William i Harry te princeza Beatrice. Beatrice je Andrewova kćerka i s 34 godine je najmlađa na ovoj funkciji.

Neki u Velikoj Britaniji smatraju da Charlesova službena reafirmacija svog brata nije pametna odluka. Richard Murphy, stručnjak za političku ekonomiju, napisao je da se čini da “Charles svakim postupkom namjerava potkopati monarhiju”.

Kralj potkopava monarhiju?

Imenovanje princa Andrewa državnim savjetnikom u suprotnosti je s pisanjem britanskih medija od prije nekoliko dana. Naime, stručnjakinja za kraljevsku porodicu i odnose s javnošću Shannon Felton Spencer rekla je za Fox da Charles na Andrewa “ne gleda blagonaklono kao što je gledala njihova majka”.

“Ne bi me iznenadilo da pojavljivanje na sprovodu kraljice Elizabete bude njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti s obitelji. Kralj Charles ga ne želi u blizini”, objasnila je Felton Spencer.

Princ Andrew se 2019. povukao s mjesta zaposlenog člana kraljevske porodice jer ga je Virginia Giuffre optužila da je spolno zlostavljao kad je imala 17 godina. U tužbi je navela da je pokojni Jeffrey Epstein trgovao njenim tijelom te da je prisiljavao na seks s moćnim muškarcima, među kojima je bio i princ.

Andrew i Virginia Giuffre su ove godine postigli izvansudsku nagodbu. Time je izbjegnuto suđenje koje je trebalo početi krajem godine, a nagodba će poštedjeti princa Andrewa niza potencijalnih novih optužbi. U sudskim se dokumentima navodi kako “princ Andrew nikada nije namjeravao ocrniti Giuffre u javnosti i da prihvaća da je ona patila i kao žrtva zlostavljanja i kao žrtva nepravedne javne kritike”. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje