Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekada najjači čovjek na svijetu danas život provodi u kolicima: “Steroidi i tegovi su me uništili”

Preuzmite sliku

Samo na posljednji tri operacije sam potrošio oko dva miliona dolara, otkrio je Amerikanac Ronnie Coleman (55), osmerostruki pobjednik elitnog takmičenja za bodybuildere Mister Olympia

Kada govorimo o bodybuildingu, ime Ronnieja Colemana (55) je nezaobilazno. Riječ je o čovjeku koji je popularizirao ovaj sport i stavio ga najviše grane. Osam puta je pobijedio na elitnom takmičenju Mister Olympia koje okuplja najbolje bodybuildere svijeta i nema tog časopisa o vježbanju čiju naslovnicu nije ukrašavala njegova ličnost.

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popne na bini i stišću i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport.

No za put do vrha i slave potrebno je jako puno odricanja, a i što se tiče bodybuildinga, korištenje nekih zabranjenih sredstava. Ljudsko tijelo ima granice i nekada ne može podnijeti sve te napore, a to je na svojoj koži osjetio legendarni bodybuilder Coleman.

Godine treninga učinile su svoje pa je Coleman na svom Instagram profilu otkrio kako se već godinama muči s koljenima i leđima te da je imao tri operacije vrijedne dva miliona eura kako bi mogao hodati, ali sve se zakomplikovalo i bodybuilder više ne može ni stajati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ronnie Coleman (@ronniecoleman8) on

– Smatram da operacije nisu prošle kako su trebale i sve je dovelo do toga da više ne mogu stati ni na noge. Morate shvatiti da mi nije lako, da je svaka operacija vrlo teška i da jedna košta oko 500.000 dolara. Samo na posljednje tri operacije sam potrošio oko dva miliona dolara i poslije svega svejedno ne mogu stajati, ali neću se predavati te ću se i dalje boriti, uz vašu podršku – napisao je Coleman na društvenim mrežama.

Njegove borbe s povredama započele su još prije par godina kada je imao čak sedam operacija na leđima. Tada je ponovno učio hodati.

– Želite li i dalje biti kao ja, imati istu radnu etiku kakvu sam ja imao? Pa, kao što možete vidjeti, ja sam osmerostruki Mr. Olympia koji ne može hodati – požalio se tada medijima veliki Coleman.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ronnie Coleman (@ronniecoleman8) on

On je za vrijeme bodybuilding karijere radio i kao policajac, a kaže da ne bi ništa mijenjao da se ponovno rodi.

– Da imam šansu da sve učinim nanovo, promijenio bih jednu stvar. Onda kada sam radio čučanj sa 360 kilograma, napravio bih četiri ponavljanja umjesto dva, to je jedino za čim žalim u svojoj karijeri. Ta dva ponavljanja koja sam napravio me proganjaju i danas jer sam znao da mogu četiri, ali kukavica u meni je napravila samo dva. To je moje jedino žaljenje.

Mnogi su mu prigovarali masovno korištenje steroida iako je u početku tvrdio da ih nije koristio. Bodybuilding stručnjaci smatraju da je upravo on pokretač novog pokreta u kojem je bilo važno imati što manje masnih naslaga pa su bodybuilderi izgledali kao nacrtani i previše umjetni uz brojne steroide.

Uprkos tome, Coleman će ostati kao legenda koja je proslavila ovaj sport i podigla ga na visoke grane, ali taj uspjeh ga je sada ‘bacio’ u kolica i hodanje mu je postalo luksuz…(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje