Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nekada je pozirala u toplesu, danas nosi krunu: Upoznajte Sofiju Hellqvist, novu princezu Švedske

Preuzmite sliku

Švedski princ Carl Philip oženio je svoju vjerenicu Sofiju Hellqvist (30) na ceremoniji u kapeli na Kraljevskom dvoru u Stokholmu.

 • STOCKHOLM, SWEDEN - JUNE 13: Prince Carl Philip of Sweden is seen with his new wife Princess Sofia of Sweden after their marriage ceremony at The Royal Palace on June 13, 2015 in Stockholm, Sweden. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
 • Po čemu se Sofija razlikuje od ostalih princeza? Sofija nema kraljevsko porijeklo. Prije nego što je upoznala švedskog princa bila je glamour model, reality zvijezda i instruktor joge.

  Par se navodno prvi put sreo u noćnom klubu u Stokholmu 2010. godine. Nova princeza Švedske tada je bila poznata po pojavljivanju u popularnom reality programu “Paradise Hotel” 2005. godine u kome se mladi, uglavnom oskudno odjeveni, takmiče da ostanu što duže u jednom luksuznom hotelu. U emisiji, Sofia je čak poljubila poznatu američku porno zvijezdu Jennu Jameson.

  Tokom studija u Americi radila je kao glamour model za “Slitz” magazin. Pred fotoaparate prvi put je stala kada joj je bilo 20 godina i to u toplesu, a koliko su pažnje privukle te fotografije pokazuje i to da je ponijela titulu “Miss Slitz 2004”. Osim što je radila kao model, tokom studija računovodstva u New Yorku, Sofia je radila i kao profesor joge i konobarica. Zanimljivo i je da ima tetovažu na vratu.

  Govoreći o svojoj prošlosti, nova princeza Švedske rekla je:

  – Sramota je što još uvijek toliko pišu o tome. To je bilo prije deset godina, prestala sam da živim tako. Ne žalim ni zbog čega. Sva ta iskustva su me napravila osobom kakva sam sada. Danas ne bih napravila takve izbore.

 • sofia-hellqvist-carl-philli-princ-vjencanje3
 • Kada je 2010. godine objavljena vijest o njenoj vezi sa švedskim princom, kraljevska porodica nije bila oduševljena izborom njihovog nasljednika. Kraljica Silvia naročito, a tada je čak izjavila da smatra Sofiju “nepodobnom” za svog sina.

  Ipak, kako je njihova ljubav očigledno bila jaka, tako je i švedska kraljevska porodica prihvatila prinčevu izabranicu. Njihova ljubav krunisana je glamuroznim vjenčanjem u Kraljevskom dvoru u Stokholmu.

  Na svečanoj ceremoniji, nova princeza blistala je u vjenčanici od čipke koju je za nju dizjanirala švedska dizajnerka Ida Sjostedt. Prelijepa bijela haljina prekrivana je čipkom i ima dugačak šlep. Uz elegantnu vjenčanicu, Sofia je nosila delikatne minđuše sa dijamantima i krunu sa smaragdima. Zanimljivo je da je princ Carl Philip tokom same ceremonije imao malih problema da stavi burmu na ruku svoje supruge, ali uz malo muke, uspio je na kraju.

  Glamuroznom vjenčanju prisustvovali su članovi švedske kraljevske porodice kralj Karl XVI Gustav i kraljica Silvia, ako i čanovi drugih kraljevskih porodica iz cijele Evrope, pa čak i princeza Japana Takamado. Princ Carl Philip (36) treći je u redu za prijestolje iza starije sestre princeze Victorije i njenek ćerke, princeze Estelle. Njegova supruga, tridesetogodišnja Sofia zvanično je dobila titulu princeze Sofia od Švedske i vojvotkinje od Varmlanda. (zena.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje