Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nastavak “50 nijansi sive”: Apsolutni hit, u četiri dana razgrabljeno 1,1 milion primjeraka

Vintage Books štampat će još milion primjeraka knjige o događajima iz prve knjige serijala, ali ispričane iz perspektive glavnog muškog protagonista, enigmatičnog bogataša Christiana Greya

 • nastavak-knjiga-pedeset-nijansi-sive-grey2
 • Najnoviji nastavak erotskog serijala “Pedeset nijansi sive” britanske spisateljice E.L. James, “Grey” apsolutni je hit te je u samo četiri dana od puštanja u prodaju razgrabljen u više od 1,1 milion primjeraka, priopšteno je iz izdavačke kuće Vintage Books.

  Riječ je o raznim oblicima izdanja – knjigama, elektronskim knjigama i audio izdanjima – a, kako bi odgovorio na takvu potražnju, Vintage Books štampat će još milion primjeraka knjige koja prenosi događaje iz prve knjige serijala, ali ispričane iz perspektive njezina glavnog muškog protagonista, enigmatičnog bogataša Christiana Greya.

  Knjiga je ovogodišnji rekorder i po predbilježbama za Kindle na Amazonu, te je odmah po objavi u četvrtak prošle sedmice skočila na prvo mjesto online bestseller liste.

  Trilogija “Pedeset nijansi” objavljena je na 52 jezika svijeta te prodana u više od 125 miliona primjeraka.

  James je novu knjigu najavila preko društvenih mreža 1. juna, uspjevši je dotad zadržati tajnom, a otkrila je kako su ju za pisanje novog nastavka inspirirali obožavatelji koje je zanimalo Greyevo viđenje odnosa sa studenticom Anastasiom Steele, koju kroz prethodna tri nastavka upoznaje s raznim oblicima “kinky” seksa, sadomazohizmom i vezivanjem.

  Kritike su zasad mješovite, pa tako list Washington Post piše kako je riječ o “mračnoj, nepopustljivoj i daleko preozbiljnoj knjizi, kakav je i sam Grey”. Britanski Daily Mail smatra da u njoj autorica nepotrebno “nadugačko i naširoko” prolazi već opisane susrete, gdje dijaloge prenosi “od riječi do riječi, ubacujući u njih Christianove misli u kurzivu”.

  S druge strane, urednica u Amazon.comu Adrian Liang, knjigu preporučuje kao “povjerljiv i kompleksan dodatak koji obogaćuje čitavu priču”.

  Knjiga “Pedeset nijansi sive” vrlo je uspješno ekranizirana s Jamiem Dornanom i Dakotom Johnson u glavnim ulogama, a film je od lansiranja u februaru ostvario više od pola milijarde dolara zarade na svjetskim kinoblagajnama. (24sata.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje