Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon smrti Balaševića prvi put se oglasila Olivera

Preuzmite sliku

Olivera Balašević nakon smrti supruga i legendarnog Đorđeta Balaševića se nije oglašavala niti pojavljivala u javnosti.  

Olivera se povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika oglasila na svom Instagram profilu. Ona je također napisala knjigu “Planeta dvorište”. Podijelila je video gdje govori o obilježavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika, te dodala u opis:

“Živimo u čudnim vremenima. Ono što je daleko svakog dana se čini još daljim. A ono što nam je blisko, sve nam je bliskije i bliskije. U kaosu ovog iskrivljenog ogledala pandemije i apsurda, tko smo mi ako ne stremimo k vrijednostima? Najdubljim,onim što vuku iz naših korijena i tiho nas, šaptom, podsjećaju ko smo. Tako i danu maternjeg jezika dugujemo, ako ništa, barem zahvalnost. Što nas opominje da ne zaboravimo. Korijene. Majke. Bake. Nas same.

Međutim, ne mogu a da se ne pitam, da li je maternji jezik onaj kojem nas uče naše majke, ili je to pak onaj koji učimo svoju djecu?
Moja ga majka, nažalost, nije imala. Odrastajući u nekim drugim vremenima, zauvijek je ostala bez tog izvornog, koji piše naše prve priče. Ili ga je možda i imala, samo mu ne znamo ime? Bilo kako bilo, sreća je da planete imaju svoj jezik. I da se razumiju. One su pak tajno i nepogrešivo povezane, svjetovi za sebe. Različite, a iste.

Čast mi je bila, i odgovornost, da povodom obilježavanja 20. međunarodnog praznika maternjeg jezika i ja kažem par riječi. Onih iz najdaljih kutaka duše, kako već biva kada iz vas progovara dijete ratnog siročeta, koje je odraslo baš ovdje, u Kovačici. Šapnuli su mi sa moje Planete, da vam prenesem da ne zaboravljate. Već da se sjećate”, napisala je Olivera. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje