Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon rapa i gospela, Kanye West okušat će se i u opernoj produkciji

Preuzmite sliku

Američki reper Kanye West objavio je da svoj muzički repertoar proširuje na operu te će njegova iduća produkcija nositi naziv “Nabukodonosor”, a bit će izvedena u Los Angelesu 24. novembra, prenosi Hina.

West je tokom vikenda najavio opernu produkciju u kojoj će nastupiti gospel hor “Sunday Service”, s kojim je pjevač ove godine izveo brojne duhovne kršćanske napjeve.

Operu, koja će se izvesti u kalifornijskoj dvorani Hollywood Bowl, režira talijanska konceptualna umjetnica Vanessa Beecroft, nekadašnja Westova desna ruka koja je s njim radila na modnom brendu Yeezy, a karte za produkciju su u prodaji od ponedjeljka.

Nadahnuće za naziv opere Kanye je pronašao u babilonskome kralju Nabukodonosoru II., s kojim se nedavno uporedio u jednom intervjuu, spomenuvši da je i drevni kralj poput njega patio od bipolarnog poremećaja.

“Nabukodonosoru je dijagnosticiran bipolarni poremećaj, što ga nije omelo u tomu da ostane kralj”, rekao je za Apple Music američki reper, koji se nedavno proglasio “najvećim savremenim umjetnikom”.

Neki smatraju da je povratak pjevača vjeri, o čemu svjedoči nova opera, ali i zadnji album “Isus je kralj“, duboko povezan s njegovom ličnom borbom s bipolarnoim poremećajem.

I premda u Bibliji nema izravnih aluzija na Nabukodonosorovu bipolarnost, u Knjizi proroka Danijela opisuje se razdoblje u kojemu je babilonski kralj patio od noćnih mora i mentalnih problema. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,