Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 40 godina: ABBA završava snimaje pet novih pjesama

Preuzmite sliku

Prema pisanju “Sunday Timesa”, legendarna grupa ABBA završava snimanje pet novih pesama kao pripremu za turneju planiranu za 2022. godinu, koja će po mnogo čemu biti posebna.

Bjorn, Benny, Agnetha i Frida bili su ponovo zajedno u studiju kako bi snimili pjesme za dolazeću “Avatar” turneju. Ovih pet pesama prvi su materijal koji je švedska pop senzacija snimila za posljednjih 40 godina, ali Bjorn Ulvaeus rekao je da su ostali vjerni svom prepoznatljivom zvuku.

“Nikakvog problema nije bilo dok smo snimali, a posebno ne da stvorimo onu staru hemiju između nas. Jedina razlika je u tome što Agnetha i Frida pjevaju malo niže sada nego ranije, ali sve ipak zvuči baš kao ABBA”, rekao je Bjorn Ulvaeus (75) za “Sunday Times”.

Kako je Ulveus pojasnio – njih četvoro ostali su bliski prijatelji, iako su nekada bili u brakovima.

“Mi smo svi dobri prijatelji i često se i viđamo. To što smo sada bili zajedno u studiju… sve je to bilo tako poznato. Sve nam se vratilo u sekundi. Zabavili smo se. Morate da se zabavite kada se ovako nešto desi”, rekao je Ulvaeus.

Ali ono što je posebno zanimljivo jeste turneja koju spremaju za 2022. godinu. Umjesto da se oni pojave na bini, kompjuterski kreirani hologrami izvodiće stari materijal i neke od novih pesama.

Najmanje dvije od pet novih pjesama biće zastupljene na turneji koja je pomjerena na sljedeću godinu zbog pandemije, ali im je to pomjeranje i dalo dodatno vrijeme da stvore futurističke holograme koji će se pojaviti na sceni.

Svaki član grupe fotografisan je iz svih mogućih uglova, glave su im izmjerene i tačkice iscrtane na licima da bi hologrami – “avatari” – bili perfektni.

ABBA je osvojila Evropu 1973. godine na evrovizijskom takmičenju sa pjesmom “Waterloo”, a nastavili su nizom hitova sve do raspada grupe 1983. godine. Grupu su činila dva bračna para, Bjorn i Agnetha te Benny i Anni-Frid.

Mjuzikl “Mama mia” donio im je novu generaciju fanova i vjerovatno nikoga ne čudi da samo pjesma “Dancing queen” na zvaničnom kanalu grupe na YouTubeu ima skoro 500 miliona pregleda, druge pesme po više od 200 miliona pregleda.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,