Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najtužniji dan u istoriji rok muzike: Dok je umirao,Lennon je stezao snimak svoje posljednje pjesme

Preuzmite sliku

Sa Lenonovim ubistvom svijet muzike promenio se zauvijek.

Samo nekoliko sati pre nego što je John Lennon, pjevač i veliki mirotvorac i član Beatlesa, ubijen ispred svoje kuće 8. decembra 1980. godine, slavni muzičar je snimio svoju posljednju numeru – “Walking on Thin Ice“. Pesmu je otpejvala njegova žena Joko Ono, dok je Lenon svirao gitaru.

Neki kažu da, dok je na smrt krvario na ulazu u zgradu na Menhetnu, Lenon je stezao traku u ruci. On i Joko vraćali su se iz studija kada je tada 25-ogodišnji Mark David Chapman, iz čist mira, pucao dva puta u Lenonova leđa.

Očigledno da ga je napadač čekao – rekao je narednik Robert Barnes iz 20. policijske postaje.

Iako je bila prisutna, Joko Ono nije povrijeđena u napadu. Očevici kažu da je očajnički vikala da joj pomognu dok je Lenon padao i lagano gubio dah. Nakon dolaska u Ruzveltovu gradsku bolnicu, ljekari su mogli samo da konstatuju smrt jednog od najslavnijih muzičara ikad.

Njegov ubica Mark Chapman, uhapšen je na licu mjesta, a kasnije osuđen na doživotnu robiju.

Sa Lennonovim ubistvom svijet muzike promijenio se zauvijek, a 8. decembar je za mnoge ljubitelje rok muzike i dalje najtužniji datum u kalendaru.

“Walking on Thin Ice”, njegova posljednja pesma, objavljena u januaru 1981. godine, postigla je komercijalni i i kritički uspjeh.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,