Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplji razvod ikada: Šta sve Bill i Melinda Gates imaju da podijele

Preuzmite sliku

Bill Gates i njegova žena Melinda objavili su da će se razvesti nakon 27 godina braka.

Sudski dokumenti pokazuju da nisu imali sklopljen predbračni ugovor, piše “NZ Herald”.

Melinda Gates (65) podnijela je zahtjev za razvod 3. maja, navodeći kao razlog za taj korak prekid veze.

Bračni par je vijest o razvodu saopštio online, dodavši da iako će nastaviti da rade zajedno, više ne mogu da nastave kao par.

“Nakon mnogo razmišljanja i rada, donijeli smo odluku da okončamo brak. Tokom proteklih 27 godina, podigli smo troje divne djece i osnovali fondaciju koja radi širom svijeta kako bi ljudima omogućila da žive zdravim i produktivnom životima“, naveo je par u zajedničkoj izjavi.

“I dalje dijelimo uvjerenje u toj misiji i nastavićemo zajednički rad u fondaciji, ali više ne vjerujemo kako možemo napredovati zajedno kao par u ovoj fazi naših života”, dodali su.

Ovaj razvod je najskuplji na svijetu, jer se procjenjuje da je “težak” oko 127 milijardi dolara.

Iako je zajednička izjava na Twitteru djelovala složno, dokumenti o razvodu otkrivaju da je njihov brak “nepovratno” izgubljen. Naime, Melinda je podnijela zahtjev, navodeći da je brak “nepopovratno prekinut”.

“Ovaj brak je nepovratno prekinut, Tražimo od suda da ga okonča i utvrdi da je naša bračna zajednica prekinuta na dan kada je ugovor o razdvajanju potpisan”, kaže se u sudskom dokumentu.

Iz sudskih spisa jasno je da nije postojao predbračni ugovor, piše “NZ Herald”. Prema spisima, jedini pisani ugovor u vezi s razvodom je onaj o razdvajanju. Osim toga, Melinda nije zatražila izdržavanje kao supruga.

Prema Forbsu, Bil je “težak” nevjerovatnih 130,5 milijardi dolara, dok ga “CelebrityNet” procjenjuje na 146 milijardi. Bračni par Gates bio je na četvrtom mjestu liste najbogatijih na svijetu, iza Jeffa Bezosa, Bernara Arnoa i Elona Muska.

Gates je takođe i najveći privatni vlasnik zemlje u SAD, sa oko 100.000 hektara u 18 različitih država. Njih dvoje imaju nekretnine u pet država, flotu automobila među kojima je i rijedak primjerak porschea vrijedan dva miliona dolara, kolekciju umjetnina koja uključuje Da Vincijev Kodeks koji je Gates kupio na aukciji i nekoliko privatnih aviona.

Inače, u čuvenom gostovanju na forumu Reddit 2017. godine Bill Gates je rekao da će njegova djeca naslijediti tek po 10 miliona svako, što je manje od jedan odsto njegovog bogatstva. Tada je objasnio da vjeruje da bi im veće nasljedstvo učinilo medvjeđu uslugu. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,