Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplja serija svih vremena: Ove godine stiže “Gospodar prstenova” sa dosad neispričanom pričom

Preuzmite sliku

Amazonova predstojeća serija, svojevrsni spinoff filmova o “Gospodaru prstenova” koji važi za najskuplju seriju svih vremena konačno ima ime – i fanovima se jako dopada.

Radnja se odvija u „Drugom dobu“, hiljadama godina prije događaja u originalnim filmovima o „Gospodaru prstenova“.

„Gospodar prstenova: Prstenovi moći“ će ispričati priču o tome kako su titularni prstenovi moći prvi put iskovani i podijeljeni među rasama Srednje zemlje . Naslov nove serije — zajedno sa video snimkom koji je fokusiran na kovanje prstenova — aludira na to kako je stvaranje prstenova bilo povezano sa ponovnom pojavom dugo uspavanog zla u svijetu i sa kasnijim teškoćama koje čekaju ljude, vilenjake i patuljke.

Snimanje prve sezone održano je na Novom Zelandu, a snimanje druge serije trebalo bi da počne u Velikoj Britaniji nakon iznenadne odluke da se set prebaci tamo. Vjeruje se da je to najskuplja TV emisija svih vremena, a Amazon je pobijedio Netflix za ugovor od 250 miliona dolara sa Tolkienovim agentom, Harper Collinsom i Warner Brosom kako bi stekao pravo na ovu priču. Navodno se troši oko milijardu dolara na adaptaciju, a navodno će serija imati pet sezona, prenosi nova.rs.

Prva sezona “Gospodara prstenova: Prstenovi moći” stiže na Prime Video drugog septembra ove godine, a nove epizode ​​izlaze svakog petka.

U izjavi za štampu o seriji i njenom naslovu, producenti su rekli da je njihova želja bila da smisle naslov koji bi „mogao da živi u kičmi knjige pored Tolkienovih drugih klasika.”

„Prstenovi moći objedinjuju sve glavne priče Drugog doba Srednje zemlje: kovanje prstenova, uspon Mračnog gospodara Saurona, epsku priču o Numenoru i Posljednji savez vilenjaka i ljudi“, objasnili su oni.

„Do sada je publika na ekranu videla samo priču o jednom prstenu — ali prije nego što je postojao, bilo ih je mnogo… i mi smo uzbuđeni što možemo da podijelimo epsku priču o svima njima.“

  • Šta je Gospodar prstenova? 

    Gospodar prstenova je roman epske fantastike koji je napisao engleski akademik i filolog John Ronald Reuel Tolkien. Priča je započeta kao nastavak Tolkienovog ranijeg djela Hobit, ali se razvila u mnogo veću priču, sa preko 150 miliona prodatih kopija. Pisana je u etapama od 1937. do 1949. godine, a veći dio je napisan tokom Drugog svjetskog rata. Mada je zamišljena kao jednotomno djelo, prvobitno je objavljena u tri toma u 1954. i 1955. godini i u tom trotomnom obliku je i danas opštepoznata. Od tada je preštampavana mnogo puta i prevedena na mnoge jezike, što je čini jednim od najpopularnijih i najuticajnijih djela u literaturi 20. vijeka.

    Po romanu Gospodar prstenova snimljena je 2001, 2002. i 2003. filmska trilogija u režiji Petera Jacksona(Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje