Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najdugovječnija tv sapunica na svijetu slavi 60 godina

Preuzmite sliku

Najdugovječnija tv sapunica na svijetu, britanska serija “Coronation Street” u srijedu je obilježila 60 godina od početka prikazivanja, prkoseći društvenim promjenama i pandemiji.

Serija čija se radnja odvija u izmišljenom gradiću na sjeveru Engleske, Weatherfieldu, prvi je put emitovana 7. decembra 1960, prenosi Hina.

Radnja prati živote nekoliko porodica, pripadnika radničke klase koji žive u dotrajalim unajmljenim stanovima i nose se s realnim životnim problemima, a nakon posla odlaze u pubove.

Premda su joj u decembru 1960., kad je emitovana prva epizoda, predviđali kratak vijek, serija se i nakon 60 godina prikazuje na britanskoj televiziji.

Poznata i po skraćenom nazivu “Corrie”, serija je još prije deset godina postala najdugovječnija televizijska sapunica na svijetu, no i dalje zaostaje za BBC-jevom radio emisijom “The Archers” koja se emituje već 69 godina.

Od mladog scenarista Tonyja Warrena najprije je naručeno 13 epizoda, jer su neki producenati očekivali će se nakon toga serija ugasiti. No s vremenom je uspjela privući pažnju gledalaca, a u roku od šest mjeseci postala je najgledaniji program uopšte na britanskoj televiziji.

I danas privlači oko šest miliona gledatelja po epizodi, a sredinom februara emitovana je jubilarna 10.000. epizoda.

 • John Whiston, direktor ITV-ja North, “Coronation Street” je opisao kao “vodič za čovječanstvo s ponešto utješnih replika i oštrog, sjevernjačkog humora”. Dodaje da seriju karakteriziraju likovi “snažnih žena i nesavjesnih muškaraca”.

  Zbog karakterističnog britanskoga lokalnog kolorita serija nije stekla veću međunarodnu popularnost, premda se prikazivala u mnogim dijelovima svijeta. Najgledanija je u područjima engleskoga govornog područja, osobito u Kanadi gdje se na CBS-u prikazuje od 1960.

  Zanimljivo je da je Margaret Thatcher posjetila filmski set 1990. godine dok je bila premijerka, a punac bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira, Tony Booth, nekada je glumio u seriji.

  U sklopu obilježavanja 60 godine emitovanja serije zvona katedrale u gradu Salfordu, koja se nalazi nedaleko od mjesta na kojemu se odvija snimanje zvonit će dvije minute u znak sjećanja na njenog pokojnog tvorca, Tonyja Warrena, rođenog u tom gradu.

  I Kraljevska pošta je izdala marke koje prikazuju klasične scene iz serije.

  Pandemija koronavirusa prekinula je snimanje od marta do juna, no zatim su se, zbog održavanja fizičkog razmaka epizode počele snimati korištenjem trikova s kamerama kako bi se činilo da su likovi blizu jedni drugima.

  Producenti su ipak priznali da su morali otkazati dramatičnu epizodu koja se trebala emitovati u povodu 60. obljetnice, jer ju je pandemija koronavirusa u potpunosti učinila neizvedivom.

  Aktualna laburistička zastupnica u britanskom parlamentu i bivša glumica u seriji, Tracy Brabin danas je u raspravi u parlamentu kazala: “Ako postoji jedna stvar u ovoj državi koja može prevladati naše međusobne podjele, onda je to ljubav prema Coronation Streetu”, rekla je. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje