Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na Novom Zelandu se snima tv serija “Gospodar prstenova”

Novi Zeland, koji je već dobro zaradio filmovima o Hobbitima, ponovo će biti filmski set, ovaj put za televizijsku seriju, potvrdio je Studio Amazon naznačivši da bi to mogao biti dosad najskuplji projekt iz ekranizacije sage o “Gospodaru prstenova”, prenosi Hina.

Amazon je prije dvije godine otkupio prava za snimanje tv serije prema književnom klasiku J. R.R. Tolkiena.

Tri filma iz sage o Gospodaru prstenova koje je početkom 2000-ih snimio na Novom Zelandu režiser Peter Jackson zaradila su gotovo 3 milijarde dolara i okitila se brojnim Oscarima.

“Kada smo tražili lokaciju koja bi mogla oživjeti ljepotu Drugog doba Međuzemlja, znali samo da moramo pronaći nešto veličanstveno, s netaknutim obalama, šumama i planinama, a da su nam istodobno zajamčeni prvorazedni filmski setovi i studiji te visoko kvalifikovani i iskusni filmski radnici”, kazali su producenti J.D. Payne i Patrick McKay.

Produkcija će početi u Aucklandu, najvećem gradu Novog Zelanda idućih mjeseci, kazali su.

“To je fantastična vijest za filmski sektor Novog Zelanda i našu ekonomiju”, rekao je novozelandski ministar za ekonomski razvoj Phil Twyford.

Filmovi o Hobbitima snimljeni na Novom Zelandu pridonijeli su turističkoj atraktivnosti i od tada je državu posjetilo više miliona ljudi.

Novi Zeland je Međuzemlje ugradio u svoj kulurni identitet pa golemi modeli zmajeva i čarobnjaka dočekuju turiste već na aerodromu u Wellingtonu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje