Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan preminuo je Toše Proeski

Preuzmite sliku

Najpopularniji makedonski pjevač Toše Proeski stradao je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prije deset godina u Novoj Gradiški.

Proeski je poginuo 16. oktobra 2007. u 26. godini života u nesreći u Hrvatskoj dok je bio na putu iz Skoplja prema Zagrebu.

Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji 17. oktobar proglašen Danom žalosti, a vjerni obožavatelji su se širom regije od voljenog umjetnika opraštali na razne načine. Toše je pokopan u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a sahrani je prisustvovalo nekoliko desetaka hiljada ljudi.

Toše Proeski rođen je 1981. godine, a s pet godina počeo je nastupati. Prvi nastup mu je bio na popularnom dječijem festivalu Zlatno Slavejce, a pjevao je na svom rodnom jeziku. Muzički talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Muzičkim finesama podučavao ga je profesor William Riley u New Yorku, gdje je išao na muzičko usavršavanje. Kod istog učitelja je u svoje vrijeme išao i jedan od tri tenora – Luciano Pavarotti.

Od 1997. godine je bio stalna pojava na makedonskoj sceni pop muzike, a 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog svoga humanitarnog rada.

Tokom svoje karijere objavio je sedam albuma. Bio je popularan na cijelom Balkanu i zvali su ga “makedonski slavuj”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,