Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na aukciji “Posljednje riječi” Jima Morrisona

Preuzmite sliku

Rukopis pjesme Jima Morrisona, pronađen u hotelskoj sobi u Parizu, u kojoj je 1971. slavni muzičar pronađen mrtav, stavljena je na prodaju putem interneta, saopštila je američka aukcijska kuća Paddle8, javlja Tanjug.

Napisana na posljednjoj, istrgnutoj, stranici debele bilježnice, pjesma se završava zlokobnim stihom “Posljednje riječi” (Last words, Last words out).

Očekuje se da ovaj djelić rock historije, čija će licitacija trajati do 25. juna, dostigne cijenu od 60-80.000 dolara.

Pjevač legendarne grupe “Doors” umro je u 27. godini. Tačan uzrok smrti nikada nije utvrđen što je dalo povoda brojnim špekulacijama.

Morrison, koji je stekao slavu hitovima poput “Light My Fire”, “L.A. Woman” i “Riders on the Storm”, bio je poznat po svojim mračnim stihovima, kao i po zavisnosti od droga i alkohola.

“Bio je opsjednut temom smrti od prvog albuma”, kazao je predstavnik Paddle8.

“Nije poznato da li su to posljednje riječi koje je napisao, ali svakako spadaju među posljednjim koje je zabilježio”, napomenuo je on, dodavši da je bilježnica iz koje je papir s pjesmom istrgnut, pronađena cijela, ali da je kasnije rasparčana i prodata u dijelovima.

Pjesma “Posljednje riječi”, koja takođe sadrži stih “Uzimao sam drogu zaborava” (I have drunk the drug of forgetfulness), napisana je na strani 152. Na poleđini, tj. na strani 151, nalazi se još jedna pjesma, ili možda prvi dio iste pjesme, koja počinje riječima “Ja sam duh kobre” (Well, I'm a Soul Cobra Man), što je još jedna omiljena tema slavnog rokera koji je volio da nosi odjeću od zmijske kože i koji je pjevao “Ja sam kralj zmija koji gamiže” (I'm the Crawlin'King snake).

Jim Morrison se preselio u Pariz 1971. godine kako bi pauzirao od nastupa i više se posvetio pisanju. Umro je nekoliko mjeseci kasnije. Francuska policija je odbacila mogućnost ubistva, a autopsija nikada nije obavljena.

Njegov grob u Parizu je svojevrsno mjesto hodočašća za turiste širom svijeta.

“On je prototip mračne, talentovane rock zvijezde. A, s obzirom da je umro mlad, prerastao je u mit poput Jamesa Deana i Marilyn Monroe”, navode u aukcijskoj kući Paddle8, prenosi AP. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: