Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“My Heart Will Go On” je drugi najprodavaniji ženski singl u istoriji, a Celine ga nije željela otpjevati

Preuzmite sliku

Balada “My Heart Will Go On” najveći je hit u bogatoj muzičkoj karijeri Celine Dion, dive anđeoskog glasa koja danas slavi 54. rođendan. Celine na početku nije željela otpjevati tu himnu ljubavi, ali sudbina je željela drugačije.

Drugi najprodavaniji singl ženskog izvođača u istoriji i osmi najprodavaniji singl generalno, pjesma “My Heart Will Go On” stekla je titansku popularnost, jednaku kao i film “Titanik”. Među 11 nagrada Oscar koje je film osvojio nalazi se i Oscar za najbolju pjesmu, a također je osvojila i Zlatni globus i Grammyja, prenosi Zadovoljna.hr.

Pjesma s petog studijskog albuma na engleskom jeziku Celine Dion “Let's Talk About Love” iz 1997. godine dosegla je prvo mjesto na muzičkim ljestvicama u svim zemljama.

Kompozitor James Horner isprva je komponovao muziku kao instrumentalni motiv koji se pojavljuje u nekoliko scena u “Titaniku”. Ta muzička tema bila je inspirisana pjesmom “Flying Dutchman” Jethra Tulla. Horner je zatim želio pripremiti cijelu vokalnu verziju za korištenje na samom kraju filma kada ide odjavna špica. Tekstopisac Will Jennings napisao je stihove iz perspektive osobe duboke starosti koja se prisjeća daleke prošlosti.

Međutim, režiser James Cameron nije želio takvu pjesmu, ali Jennings je ipak napravio po svom i napisao tekst.

Zanimljivo, kada je Celine Dion prvi put čula pjesmu, nije je željela snimiti jer je smatrala da će “izazivati sreću” ako otpjeva još jednu glavnu filmsku temu nakon pjesme “Beauty and the Beast” iz istoimenog animiranog filma.

Horner je pokazao pijano dionice Simonu Franglenu, koji je radio sa Celine na mnogim njenim velikim hitovima, te je Franglen napravio aranžman proširene demo verzije pjesme i odnio ga pjevačici. Celinin menadžer i suprug René Angélil uspio je nagovoriti pjevačicu da snimi tu demo verziju, što diva nije radila godinama.

Horner je čekao pravi trenutak kada će James Cameron biti dobro raspoložen i tada mu je predstavio pjesmu. Nakon što ju je poslušao nekoliko puta, režiser je obznanio da pjesmu odobrava iako se brinuo da će ga kritikovati jer je podlegao komercijali na kraju filma. Muzički mogul Tommy Mottola tvrdio je da je Celine Dion snimila pjesmu iz jednog pokušaja i da je taj demo pušten kao singl.

Nadmašila ju je jedino Whitney Houston

Pjesma “My Heart Will Go On” postala je najveći hit Celine Dion i jedan od najprodavanijih singlova u istoriji prodan u više od 18 miliona kopija diljem svijeta. U Velikoj Britaniji pjesma je prodana u više od 1,6 miliona primjeraka te je tako postala drugi Celinin singl prodan u više od milion primjeraka u Velikoj Britaniji, nakon pjesme “Think Twice” iz 1995. godine.

Kanadska pjevačica tako je postala jedina ženska solo izvođačica s dva milionska singla u Britaniji, i taj rekord držala je sve do 2012. kada su dva Rihannina singla, “Only Girl (In the World)” i “We Found Love”, dosegnula milionsku prodaju.

Na vrhuncu popularnosti pjesme neke radijske stanice u SAD-u i Velikoj Britaniji puštale su editovanu verziju s dramatičnim momentima dijaloga između Jacka (Leonardo DiCaprio) i Rose (Kate Winslet) iz filma koji su bili ubačeni između Celinina vokala.

Yahoo.com opisao je pjesmu kao moćnu baladu koja savršeno prenosi ljubavnu čežnju prisutnu u filmu ”Titanik”. Volture je pak pisao da ostavštinu te pjesme zasjenjuje jedino puno superiornija pjesma ”I Will Always Love You” Whitney Houston.

Ipak, “My Heart Will Go On” nije svima bila po ukusu. Čitatelji časopisa Rolling Stone 2011. godine proglasili su je sedmom najgorom pjesmom devedesetih: “Pjesma i film nisu dobro ostarjeli… Danas vam je od ove pjesme vjerovatno zlo.”

Čak ni Kate Winslet, koja u Titaniku glumi glavni ženski lik Rose DeWitt Bukater, nije bila oduševljena pjesmom.

Voljela bih da mogu reći ‘Slušajte svi! To je pjesma Celine Dion!’ Ali ne kažem. Samo moram sjediti ondje, znate, pogleda usmjerenog prema naprijed i u sebi okretati očima, priznala je Kate Winslet.

Šta za nju znači “My Heart Will Go”, Celine Dion najbolje je opisala u jednoj rečenici.

Pjesma mi je dala mogućnost da me se povezuje s klasikom koji će živjeti zauvijek, rekla je Celine Dion. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje