Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muzičke zvijezde spektakularnim koncertom obilježile 50. godina Indexa

indexi koncert
Preuzmite sliku

U prepunoj dvorani Mirza Delibašić na Skenderiji u Sarajevu sinoć je održan spektakularan koncert povodom 50. godišnjice grupe Index.

indexi koncertZa atmosferu su se pobrinula poznata imena iz svijeta muzike koja su oduševila publiku. Koncert u čast legendarnoj grupi otvorio je Željko Bebek pjesmom “Plima”.

Prisutne je posebno oduševila Kaliopi sa pjesmom “Budi kao more“. Fantastični koncert je, na oduševljenje publike, trajao oko dva i po sata.

Atmosferu do usijanja doveli su Boris Novković,Arsen Dedić, Aki Rahimovski, Amira Medunjanin, Branko Đurić, Kaliopi, Irina Kapetanović, Tifa, Fazla, Dado Topić, Hari Varešanović, Maja Sar, Toni Cetinski…

Koncert pod nazivom “Indexi i prijatelji” održava se u čast preminulim članovima Indexa – Davorinu Popoviću, Bodi Kovačeviću i Đorđu Kisiću od 2007. godine.

U ranijoj izjavi za agenciju Anadolija Josip Dujmović, koji je 2002. godine utemeljio godišnju BH muzičku nagradu Davorin, koja je 2006. godine postala regionalna nagrada za najbolja muzička ostvarenja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, istakao je da su Indexi bili jedna od ranih grupa koje su sve zajedno imale izrazito značajnu sociološku ulogu u mijenjanju društva.

Indexi su definitivno prvi napravili vlastiti domaći zvuk. Možete pokušati zamisliti šta je značilo u šezdesetim godinama čuti nešto tako sa Zapada, neku mega-rock grupu i onda čujete takvu muziku ovdje. Indexi su isto zvučali kao ta svjetska grupa ali vidite da je to domaći stih“, istakao je Dujmović.

Iako su od osnivanja 1962. godine, pa do smrti legendarnog pjevača Davorina Popovića 2001. godine, objavili samo dva studijska albuma i 27 singl ploča, Indexi će u bosanskohercegovačkoj i ex jugoslovenskoj rock historiografiji biti upamćeni ne samo kao rock grupa s najviše poklonika, nego i kao poseban sociološko-kulturološki fenomen.

Muzika Indexa je uticala, kako na generacije Bosanaca i Hercegovaca i stanovnika ex jugoslovenskih prostora tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, jednako kao što ima upliv na muzički ukus današnjih mladih ljudi.

Tuzlanski.ba / Klix.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: