Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mnogo obaveza: Kako izgleda jedan radni dan kraljice Elizabete?

Preuzmite sliku

 

Kraljica Elizabeta II možda ima 95 godina, ali je vrlo živahna. Radeći od 8 ujutro do 8 navečer, još uvijek uspijeva odvojiti malo vremena za jahanje i šetnju pasa u vrtu. Njene pauze događaju se samo dva dana u godini – Božić i Uskrs, piše Bright Side.

Od samostalnog šminkanja do gledanja svojih omiljenih TV emisija prije spavanja, ponekad kraljica radi mnogo više nego što zamišljamo, prenosi Tuzlanski.ba.

7:30: Vrijeme je za buđenje!

Elizabeth ne trebaju alarmi. Njezina sobarica svako jutro pokuca u njenu spavaću sobu u Buckinghamskoj palači, donoseći joj “pred doručak”. Dok sluša radio, Njezino Veličanstvo uživa u grickalicama kolača i Earl Grey čaju s mlijekom i bez šećera prije glavnog doručka.

8:00: Obuče se i samostalno šminka

Nakon kupanja, kraljica se oblači u svoj prvi outfit dana. Ponekad se kraljica Ujedinjenog Kraljevstva mora presvući i do 5 puta dnevno. I ona ne mijenja samo haljinu, već i cipele, rukavice, nakit, kapu i ostale dodatke.

Sve njene odjevne kombinacije prethodno je razdvojila njezina lična savjetnica za garderobu, Angela Kelly. Obično joj se sruče 2 odijela jer se sva odjeća čuva na drugom spratu palače. Kraljica se takođe svakodnevno šminka.

8:30: Doručak u trpezariji

Kraljica doručuje u privatnoj trpezariji. Voli jednostavan doručak, a on se većinom sastoji od žitarica koje jede iz plastične posude i čaja.

 • 9:00: Čekanje zvuka gajdi

  Nakon doručka, sviračica svira gajde na terasi ispod svog privatnog prostora. Ona dolazi svakog radnog dana u Buckinghamsku palaču ili bilo koju drugu službenu rezidenciju: dvorac Windsor, dvorac Balmoral ili palaču Holyroodhouse. Ovo je službeni način na koji ona započinje dan.

 • Od 9:00 do 11:00: Čita svoju poštu i važne dokumente koji se dostavljaju svakodnevno

  Ako Elizabeth II nema jutarnjih događaja, odlazi za svoj stol gdje čita svoju poštu. Ona primi približno 60.000 dopisa u godini. Na neke od njih ona odgovara lično. Zatim odlazi u Crvenu kutiju, ili službeno u „poštansku kutiju“ koju svakodnevno održavaju njeni sekretari.

  U ovim kutijama nalaze se važni dokumenti iz njenog kabineta i Ministarstva vanjskih poslova i Zajednice država. Neki od dokumenata zahtijevaju njen potpis, a drugi samo da bi je obavijestili. Čineći to, ona može biti u toku sa postupcima u vladi i važnim sastancima.

  11:00: Sastanci sa važnim gostima u Palati

  Kad kraljica završi s uvidom u dokumente, ima još vremena za nekoliko sastanaka prije ručka. Njeni gosti su od svjetskih lidera do članova parlamenta. Obično vode kratke razgovore oko 20 minuta. Sastanci se mogu dogoditi i putem video konferencija.

 • 12.30: Ručak i malo slobodnog vremena za vježbanje

  Oko 12.30 pravi pauzu da šeta pse u vrtu. Kraljica voli duge šetnje i jahanje na pauzama, ne samo zbog održavanja mišića jakim već i zbog uživanja u samotnom vremenu.

  Kraljica bira šta će jesti za ručak i večeru svaka 3 dana. Jelovnik predlažu kraljevski kuhari, a kraljica može bilježiti ako želi promijeniti neko jelo. Ako ima posjetitelje, Njezino Veličanstvo će olovkom označiti koliko jela treba poslužiti.

  14:00: Vozi se do važnih poslovnih obaveza

  Od 14 do 17 sati, vrijeme je za duže kraljevske obaveze. Kao sastanak s premijerom i čitanje izvještaja o dnevnom parlamentarnom postupku. Za ove špsčpve izvan palače, ona obično ide privatnim automobilom za kraljevsku porodicu. Ponekad više voli da se sama vozi.

  Kao kraljica, ne glasa niti zauzima stranu tokom izbora. Ali dužnost je kraljice otvoriti svako zasjedanje parlamenta i odobravati naredbe i proglase putem tajnog vijeća. Nakon ovih obveza, slijedi joj druga pauza za tradicionalno vrijeme čaja od 17 sati.

  17:00: Vrijeme za čaj!

  Ovu englesku tradiciju svakodnevno slijedi kraljica Elizabeta II. U apartmanu kraljičine palače, sendviči od dimljenog lososa, krastavaca, jaja, majoneze, šunke i senfa poslužuju se sa njenim omiljenim Earl Grey čajem. Kraljica također voli kolače, prema riječima kraljevskog kuhara Darrena McGradyja.

 • 19:00: Čitanje dnevnih izvještaja i večera

  Između čaja u 17:00 i večere, oko 19:30, kraljica još uvijek ima vremena provjeriti dnevne izvještaje o parlamentarnim postupcima. Ponekad čak ima sastanke ili druge događaje noću. Svake srijede, Elizabeta II sastaje se s premijerom kako bi razgovarala o vladinim pitanjima.

  Večere su obično iste svake sedmice. Kraljica nije gurmanica i zaista je izbirljiva u pogledu isprobavanja novih ukusa. Čaša šampanjca dobro ide uz njen obrok. Meso treba uvijek dobro pripremiti, a tanjiri su puni maslaca i vrhnja. Bez brojanja kalorija!

  20:30: Gledanje televizije i odlazak u krevet

  Radni dan je gotov i sada je vrijeme za opuštanje. Kraljica Elizabeta II konačno može sjediti ispred televizora i gledati popularne serije poput opatije Downton. Kad legne u krevet, vrijeme je da to učine i ostali članovi porodice i poslodavci.

 • Kraljica uvijek spava sama u svojoj spavaćoj sobi. Ni princ Filip nije dijelio isti krevet. Elizabeth u svoj dnevnik zapisuje ritual prije spavanja koji čuva od prvog dana svoje vladavine. Kraljica spava 8 i po sati, tako da može imati energije da svoj dan započne svježe.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje