Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meghan Markle pobijedila je na sudu: Britanski tabloidi nisu smjeli objaviti njeno pismo ocu

Preuzmite sliku

Ovu srijedu završen je sudski spor koji je pokrenula Meghan Markle (39) kako bi dokazala autorska prava privatnog pisma koje je 2018. godine slala svom ocu Thomasu Markleu (76).

Sadržaj pisma podijeljen je u pet članaka koje je objavio tabloid kompanije Associated Newspapers Limited (ANL).

Advokati ANL tvrdili su kako je vojvotkinji od Sussexa pri pisanju pomogao Jason Knauf (37), koji je u to vrijeme bio sekretar za odnose s javnošću vojvotkinji i vojvodi. Knaufov i Meghanini odvjetnici porekli su takve optužbe.

– Pismo je vojvotkinjino u potpunosti – rekli su Knaufovi advokati na suđenju.

Iako je Knauf predložio da Meghan spomene loše zdravstveno stanje svog oca, nije predložio tačne riječi te ga se tako ne može smatrati suautorom. Advokati koji djeluju u kraljičino ime također su izjavili kako pismo ne smatraju vlasništvom Krune.

– To pismo je bilo privatno i osobno. Većina toga što je objavljeno bavilo se tužiteljičinim bolnim osjećajima vezanim uz ponašanje oca, što je prouzročilo njihovo neslaganje. Tužiteljica je s pravom očekivala da tako osobno pismo neće izaći u javnost – zaključio je sudac Lord Justice Warby.

ANL nakon Knaufovih izjava nije više tvrdio da polažu pravo na pismo. Sudac je naložio da na naslovnoj stranici objave službenu izjavu kao i potvrdu da su prekršili Meghanina autorska prava. Kako bi optužena strana imala vremena za žalbu, objava izjave je odgođena. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,