Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Marilyn Monroe: Udomili je 11 puta, a za gole fotke dobila je 50 dolara

Preuzmite sliku

Američka filmska glumica, pjevačica, model i pop-ikona Marilyn Monroe proslavila bi 01.06. svoj 94. rođendan .

Tragično je preminula zbog navodnog predoziranja sa svega 36 godina, a njezine uloge pamte se i danas. I dalje je mnogi smatraju najvećim seks-simbolom u historiji. Zavela je braću Kennedy, Roberta i Johna, a iza sebe je imala tri braka – s James Doughertyjem, Joeom DiMaggiom i Arthurom Millerom.

 • Ipak, filmska diva navodno je više od muškaraca voljela lezbijske partnerice. Njezina najpoznatija ljubavnica bila je glumica Joan Crawford. U službenim spisima piše da je počinila samoubojstvo, ali u to mnogi nisu vjerovali pa se zato oduvijek sumnjalo da su je ubili. Monroe je bila intelektualka iako  je svijet vidio kao ‘zgodnu, ali glupu plavušu’. Voljela je biti okružena pametnim ljudima i pričati o politici, knjigama, sudstvu, filmu, glazbi… Kada je preminula bila je vlasnica biblioteke od 400 knjiga, među kojima su i brojna vrijedna prva izdanja.

 • Biografkinja Sarah Churchwell (49) napisala je knjigu ‘The Many Lives of Marilyn Monroe’, koja je opisala kakva je glumica zapravo bila.

  – Najveći mit je taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala glumiti. Marilyn nije bila formalno obrazovana i na to je bila dosta osjetljiva, ali je bila jako pametna i vrlo jaka. Morala je biti takva kako bi pobijedila sistem koji je vladao holivudskim studijima 1950-ih. Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga – bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas niko ne vjeruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu – kaže Sarah.

 • U filmu ‘Muškarci više vole plavuše’, gdje je odigrala ulogu Lorelei Lee, Marilyn je izgovorila rečenicu koja se i danas pamti. 

  – Mogu biti pametna kad želim, ali većini muškaraca se to ne sviđa – rekla je Monroe.

  Kao dijete živjela je u čak 11 udomiteljskih porodica jer je njena majka smještena u instituciju i nije se mogla brinuti o njoj, a gotovo godinu dana provela je i u sirotištu u Los Angelesu. S 15 godina živjela je s porodičnom prijateljicom Grace Goddard. Kasnije joj je Grace rekla da ode ili u sirotište ili u udomiteljsku porodicu.

  Umjesto toga, na kraju se došlo do zaključka da bi bilo najbolje da se Marilyn uda, i to za Jamesa Doughertyja. Dvoje mladaca se par puta porazgovaralo i odlučili se oženiti.

 • Marilyn je napravila dvije plastične operacije, što pokazuju i medicinske bilješke. Ti su papiri prodani na aukciji za 21.000 eura. Johnny Hyde, Monroein agent, platio joj je implantant za bradu i operaciju za vršak nosa 1950. godine.

  Za svoje gole fotografije koje su krasile prvo izdanje Playboya dobila je 50 dolara (oko 87 KM). Toliko joj je platio fotograf. Pokojni Hugh Hefner je onda kupio fotografije za 500 dolara i stavio je na naslovnicu magazina 1953.  (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,