Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mariah Carey suočena s velikom tužbom zbog hita All I Want for Christmas Is You iz 1994. godine

Preuzmite sliku

Mariah Carey suočena je s tužbom od 20 miliona američkih dolara jer je svojim hitom iz 1994. All I Want For Christmas Is You navodno prekršila autorska prava.

U tužbi koju je podnio tekstopisac Andy Stone, uz slavnu američku pjevačicu optužen je i koautor njenog hita Walter Afansieff. Pjesmu je Carey objavila 1994. kao dio svog albuma Merry Christmas i od tada se smatra jednim od najvećih prazničnih hitova, prenosi index.hr.

U pravnim dokumentima podnesenim na američkom okružnom sudu u Louisiani, Stone tvrdi da je on bio koautor te pjesme 1989. godine i da nikada nije dao dopuštenje za njeno korištenje.

U dokumentima stoji da su Carey i njeni saradnici “svjesno i namjerno sudjelovali u kampanji” kršenja Stoneovih autorskih prava za pjesmu. Dodaje se da su tuženici počinili i “radnje neosnovanog bogaćenja neovlaštenim prisvajanjem rada tužitelja”.

Stone traži odštetu od 20 miliona dolara.

“Merry Christmas” je objavio Columbia Records 1. novembra 1994. Riječ je o najprodavanijem američkom božićnom albumu svih vremena, prodanom u više od 15 miliona primjeraka diljem svijeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje