Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Liječila Angelinu i Sheryl Crowe te savjetuje: Ovo je superhrana u borbi protiv raka

Preuzmite sliku

Prošli mjesec bio je mjesec borbe protiv raka dojke, pa je zajednica Forks Over Knives imala webinar pod nazivom “Odbrana dojke: Strategije borbe protiv raka”, svjetski poznate hirurginje za rak dojke, dr. Kristi Funk.

Funk je liječila slavne osobe poput Angeline Jolie i Sheryl Crow te je među najprodavanijim autorima s knjigom Grudi: Priručnik za vlasnike.

Genetika je sporedna, možemo djelovati prehranom i stilom života

“Jedna od osam žena će u svom životu dobiti dijagnozu raka dojke. Žene koje stare bit će izložene većem riziku”, rekla je. Dobra vijest je da su samo 5 do 10 posto svih karcinoma dojke genetski. To znači da možemo učiniti nešto po tom pitanju.

Ali čak i onima koji imaju rak dojke u svojoj porodici Funk pripisuje prehranu i način života. To podržava popularnu uzrečicu: genetika puni oružje, okoliš povlači okidač.

“Kada jedete životinjske proizvode, razina estrogena vrtoglavo raste, a faktori rasta poput IGF-1 (inzulinu sličan faktor rasta) se povećavaju”, rekla je. “Višak IGF-1 postoji samo kao odgovor na konzumiranje životinjskih proteina i životinjskih masti.”

 • Funk je citirala studiju iz 2014. o staničnom metabolizmu na preko 6000 odraslih osoba u dobi od 50 do 65 godina koje su pratili u trajanju od 18 godina. Više razine životinjskih proteina dovele su do 430-postotnog povećanja smrtnosti od raka i 7300-postotnog povećanja oboljenja od dijabetesa.

  Hrana za borbu protiv raka

  Kurkumin u kurkumi, epigalokatehin galat (EGCG) u zelenom čaju, resveratrol u crvenom grožđu, omega-3 masne kiseline iz lanenog sjemena i avokada, procijanidini iz bobičastog voća, genistein iz soje, likopen iz paradajza, antocijanidini iz jabuke pomažu u borbi protiv raka.

  Otkrila je kako je u prvih 18 godina svoje prakse pogrešno savjetovala svoje pacijente da izbjegavaju soju. To je trajalo dok nije počela istraživati ​​za svoju knjigu i otkrila sve studije koje su razotkrile uobičajeni mit.

  Visoke razine estrogena povezane su s povećanim rizikom od raka dojke. Soja sadrži biljni estrogen izoflavon, za koji neki vjeruju da povećava rizik od raka dojke.

  “Ispostavilo se da je soja apsolutno antiestrogena i antikancerogena”, priznala je Funk. Također je otkrila kako je počela kao tipična liječnica, koja nikada nije stekla nikakvo obrazovanje o prehrani kroz medicinski fakultet, specijalizaciju, stipendiju ili praksu. Danas svojim pacijentima, ali i široj populaciji, predlaže konzumaciju soje i njenih prerađevina i regulaciju konzumacije proteina iz mesa. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,