Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Leonardo DiCaprio ima jedan svoj film koji toliko mrzi da je zabranio njegovo prikazivanje

Preuzmite sliku

Vuk s Wall Streeta, Uhvati me ako možeš, Žal i Dnevnici košarkaša samo su neki od nevjerovatnih filmova u bogatoj filmografiji Leonarda DiCaprija. Ipak, postoji jedan film koji je snimio, a za koji vjerovatno nikada niste čuli, jer je glumac proveo više od 20 godina pokušavajući spriječiti da ikada ugleda svjetlo dana.

Don's Plum smatra se najgorim filmom u hvaljenoj holivudskoj karijeri ovog 47-godišnjeg glumca. Improvizovani crno-bijeli indie film govori o skupini od 20-godišnjaka koji se okupljaju svake subote navečer u zalogajnici u Los Angelesu kako bi razgovarali o nezgodama u svojim životima, prenosi index.hr.

U glavnim ulogama su Kevin Connolly i Tobey Maguire, a film je sniman nekoliko dana između 1995. i 1996., godinu dana prije nego što je DiCaprio postao svjetska zvijezda zahvaljujući ulozi u Titanicu. No, zanimljivo je da je film zabranjen za prikazivanje u SAD-u i Kanadi, navodi New York Post.

Režiser filma RD Robb podnio je tužbu od 10 miliona dolara protiv DiCaprija i Maguirea. U iskazima danim u sklopu tužbe iz 1998., glumci su tvrdili da nikada nisu željeli da projekt nalik na zadatak za filmsku školu postane dugometražni igrani film. Također, tvrdili da su snimili film kao uslugu i da su svaki dan bili plaćeni samo 500 dolara te da su vjerovali da će biti prikazan samo na nezavisnim filmskim festivalima.

Ubrzo nakon što se DiCaprio proslavio, Maguire je dobio ulogu superheroja Spidermana, što je režisera filma RD Robba potaknulo da organizuje sastanke s distributerima u nadi da će film doći do šire publike.

Glumci blokirali prikazivanje filma

Ali nakon što su glumci blokirali prikazivanje filma, producent David Stuntman tužio ih je zbog navodnog pokretanja “lažne i prisilne kampanje za sprječavanje prikazivanja filma”, tvrdeći da su se bojali da bi mogao “otkriti osobna iskustva ili tendencije”. Međutim, film je nakratko objavljen online 2001. godine u Njemačkoj nakon što nije stigao u kina, dobivši mješovite kritike.

Jedan od producenata filma, Dale Wheatley, 2016. godine je stvorio web stranicu freedonsplum.com i podijelio poveznicu za streamanje cijelog filma na Vimeu, no video je uklonjen nakon “obavijesti treće strane od strane Leonarda DiCaprija i Tobeya Maguirea”.

“Ne mogu više šutjeti. Ne mogu više dopustiti da kleveta i laži koje ste izveli protiv Don's Pluma oštete veliko djelo umjetnika koji su ga stvorili. Ne bojim se više ni vas ni vaših advokata. Dovoljno sam izdržao. Govorit ću sa slobodom koju mi ​​daje naš Ustav. Zalagat ću se za naš film i za sve ljude koji su ga pomogli napraviti”, rekao je tada.

“Više te ne poznajem, Leo, ali nadam se da si naučio nešto o očuvanju filmova i svojoj odgovornosti da zaštitiš i pridoneseš tekućem eksperimentu snimanja filmova… ti nisi veći od umjetnosti, Leo”, dodao je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,