Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Legendarne scene Saše Petrovića: Od Čabardića, preko Čakija do Fude

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović preminuo je u 62. godini u Sarajevu. Publika će ga pamtiti po brojnim ulogama.

Uloga Čabardića

Petrović je u čuvenoj sarajevskoj “Audiciji” imao ulogu Čabardića. Zanimljivo je da je tada bio student prvih generacija glume Akademije i da je ova predstava nastala kao jedan od fakultetskih zadataka. S njim su bili i studenti Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević.

Svoju predstavu izvodili su više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

Vezano | Preminuo bh. glumac Saša Petrović 

Čaki

Godine 1987. pojavljuje su ulozi kuhara i tehničara Čakija u filmu o Lepoj Breni “Hajde da se volimo”. Čaki je bio ludo zaljubljen u ovu pjevačicu, a njegova uloga izazivala je smijeh do suza.

Fudo

U 2007. godini dobio je prvu glavnu ulogu u filmu “Teško je biti fin”. Glumio je Fudu četrdesetogodišnjeg taksistu, u kriminalnom miljeu Sarajeva i poznat je kao čovjek koji daje dobre “tipe” lopovima za pljačku. Za ovu ulogu dobio je “Srce Sarajeva za najboljeg muškog glumca” na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine.

Nemanja

Glumio je i u filmu “Nafaka” koji je snimljen 2006. godine. Tumačio je ulogu Nemanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje