Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kylie Jenner skinuta sa Forbesove liste milijardera: “Služila se lažima”

Preuzmite sliku

Poslovni magazin Forbes maknuo je Kylie Jenner sa svoje liste milijardera i optužio njezinu porodicu da umjetno povećava vrijednost njenog kozmetičkog brenda.

Iz Forbesa tvrde da je porodica neobično puno napravila da prezentira svoju najmlađu članicu kao bogatiju nego što jeste, prenosi index.hr.

Taj potez poništava status koji je Forbes dodijelio Jenner 2019. godine, kad ju je proglasio samoostvarenom milijarderkom. Izraz “samoostvarena” izazvao je kontroverze, a kritičari su ga ismijali navodeći kako ona dolazi iz porodice reality zvijezda Kardashian.

Forbes je status milijarderke pripisao Jenner zbog uspjeha njenog kozmetičkog brenda, koji je osnovala 2015. godine, a koji čine Kylie Cosmetics i Kylie Skin. Jenner je lani oglasila da prodaje 51% udjela u kompaniji beauty gigantu Cotyju za 600 miliona dolara.

Forbes je rekao kako je porodični računovođa dostavio porezne prijave koje su sugerisale da je firma ostvarila više od 300 miliona dolara prodaje u 2016. godini, da bi publicisti sljedeće godine prijavili prodaju od 330 miliona dolara.

No informacije koje je podijelio Coty, čijim dionicama se javno trguje, pokazale su kako je firma Kylie Jenner “značajno manja i manje profitabilna nego što je niz godina navodila porodica i medijske kuće, uključujući i Forbes”, napisali su u poslovnom magazinu.

Izlaganje firme Coty investitorima o poslu sugerisalo je kako je firma u 2018. godini ostvarila samo 125 miliona dolara od prodaje. “Ako je Kylie Cosmetics u 2018. godini ostvarila 125 miliona dolara od prodaje, kako je mogla ostvariti 307 miliona dolara u 2016. godini (kao što navode porezne prijave firme) ili 330 miliona dolara u 2017. godini?” pita se Forbes u članku koji je objavljen danas i odmah izazvao lavinu reakcija.

Bilo kako bilo, Kylie Jenner i dalje nema razloga za očajavanje. Forbes kaže kako je uprihodila 340 miliona dolara od svog kozmetičkog brenda. Sad joj procjenjuju vrijednost na “nešto manje od 900 miliona dolara”.

Novinari Forbesa ranije su optuživali druge potencijalne milijardere da povećavaju svoje bogatstvo, uključujući američkog ministra trgovine Wilbura Rossa i predsjednika Donalda Trumpa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,