Slučaj Moamera Kasumovića uzdrmao je ne samo javnost, već i cijelu glumačku scenu. 

Poznati o Moameru Kasumoviću: Počinilac je kupio slobodu, a žrtvi je ostala trajna trauma
Foto: Arhiva | Moamer Kasumović

Reakcije glumaca, umjetnika i šire zajednice ne prestaju pristizati, a mnogi izražavaju ogorčenost što je počinilac platio slobodu, dok je žrtva ostala da se nosi s trajnim posljedicama.

Rasplamsali su se zahtjevi za reformom pravnog sistema, a mnogi traže da se glas žrtava čuje glasnije nego ikada ranije.

O ovom slučaju oglasio se i reditelj Dino Mustafić

''Umjetnost pozorišta je kreirala ambijent da žrtva progovori, da nas kao društvo suoči koliko je kazneni zakon šupalj za tako gnusne zločine poput pedofilije, gdje počinilac može kupiti slobodu, a žrtvi ostaviti trajnu traumu'', napisao je.

Ranije se oglasila i rediteljica Jasmila Žbanić oštro kritikujući pravni sistem u BiH.

''Koliko je mladih života za sve ove godine skrivanja pedofila uništeno? Sudija ili sudinica koja je omogućila da pedofil hoda i radi slobodno-našu je djecu svjesno stavilo-la u opasnost. Za 36.000 KM nastavio je uništavati dječje živote (jer po kazivanju mladića radi se o puno više dječaka)'', navela je.

Vezani članak Žbanić: Moamera Kasumovića štiti pravni sistem BiH koji nas je ponovo napravio budalama

Dramaturg Adnan Lugonić kazao je koliko je šokantno saznati da je drag i voljen kolega i prijatelj zapravo silovatelj. 

''Za, do danas, dragog, čak i voljenog, prijatelja, druga, poznanika, kolegu smo saznali da je silovatelj. I u redu je što smo šokirani. Pa nekako u prvi mah i ne znamo kako da reagujemo. Svega je tu, od ljutnje do razočaranje i nekog čudnog straha. Ono što nije u redu, a što je vjerovatno i uzrok toga straha i nelagode je to što nismo ništa znali. I ne bismo ni saznali da se žrtva nije javno otvorila i rekla pred skupom ljudi ime i prezime Moamera Kasumovića na razgovoru u sklopu teatarskog festivala'', naveo je.

Žrtve nas opet opominju da ih ne štitimo na pravi način

''O gnusnoj opciji da možete otkupiti kaznu za silovanje jer ne prelazi godinu dana je nemoguće reći bilo šta osim: Je*** gdje ja to živim. I onda idu opet strah i nelagoda. Zebnja'', navodi Lugonić.

Po zakonu najniža granica za seksualni odnos uz pristanak je 14 godina. I u gotovo svim zemljama regiona je tako. Zato Moamer Kasumović nije završio, niti će završiti u sudskom registru pedofila, ističe.

''Ali silovao je. I osuđen je za to. I to je zastrašujuće. Nažalost, ništa novo u našoj državi, ali prvi slučaj kod nas da je u pitanju neko koga je toliki broj djece i mladih gledao na televiziji, osjećao bliskim i vjerovatno imao povjerenja u njega. Pa i svi mi koji smo imali drugarski, kolegijalan odnos. I nakon te presude. Jer nismo znali. Jer nam oni koji su trebali nisu rekli i time nas gurnuli u nesigurnu zonu. A ova zemlja svakim danom sve je više samo jedna nesigurna zona za svoje građane. I njeni mehanizmi samo pomažu da živimo u užasu držeći nas čak i u neznanju koliko smo nesigurni. Tužan je ovo dan. Baš tužan!'', objašnjava.

Pred ovim dječakom i svim drugim žrtvama svi kao društvo možemo samo šutjeti. 

''A pred dječakom koji je našao toliku hrabrost i to javno rekao, možemo samo šutjeti i sramiti se. Pa onda tražiti oprost i od njega i od sve ostale djece što moraju živjeti u nesigurnosti koju smo počeli smatrati normalnom'', zaključio je.

Kasumović je silovatelj koji je kaznu otkupio novčanom uplatom, a njegov slučaj otvorio je pitanje moralne odgovornosti i društvenih posljedica.

Ova presuda otvara širu raspravu o pravdi, odgovornosti i sistemu koji omogućava takve mogućnosti, što će zasigurno dugo biti tema za razmišljanje i debatu u javnosti.