Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kristijan Iličić pokrenuo humanitarnu akciju za Afganistanku, za dan prikupljeno 16.000 dolara

Preuzmite sliku

Travel bloger Kristijan Iličić posljednjih dana boravi u Afganistanu, a nakon što je podijelio potresnu priču Halime koja je bila uhapšena po dolasku talibana, pokrenuo je i humanitarnu akciju kako bi joj pomogao te je za jedan dan prikupljeno 16.000 dolara.

Advokatica Halima bila je jedna od žena Afganistana čiju je priču Iličić podijelio sa svojim pratiocima još prilikom prve posjete ovoj zemlji prije dvije godine.Tokom svog trenutnog boravka odlučio je ponovo pronaći, a ono što je zadesilo od dolaska talibana potreslo je mnoge.

Travel bloger je pojasnio da je pokušavao pronaći, ali da to nije bilo moguće jer je bila u zatvoru.

 • “Sada sam saznao potresan razlog zašto nisam mogao do nje. Bila je u zatvoru! Halima danas ne izlazi iz kuće, a kad izlazi nosi burku”, napisao je na svom Instagram profilu dodavši kako je suprug optužio za preljubu i zato se sakrivala.

  “Nažalost, talibani su je uspjeli pronaći i uhapsiti. Naravno, nisu pronašli dokaze za preljubu”, kazao je.

  Halima se zauzimala za ravnopravnost žena i željela je svijetu pokazati da u Afganistanu postoje hrabre žene koje se bore za sebe. Bila je vlasnica restorana i prehranjivala je čak šest porodica.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

  Optužba njenog muža bila je motivisana time što on nije mogao podnijeti njen poslovni uspjeh, a pobjeda talibana mu je dala vjetar u leđa.Zbog svega navedenog, Iličić je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju za novčanu pomoć Halimi.

  Podijelio je broj prikupljenih sredstava nakon dva sata, a koji je u tako kratkom roku dostigao 6.000 dolara.

 • “Prošlo je dva sata. Mislim da svoj utjecaj na društvenim mrežama koristim na pravi način. Uvijek ću raditi ono što mi srce kaže. Iskreno suze mi idu jer ste pokazali veliko srce, empatiju i ljudskost prema nekome koga uopće ne poznajete. Ostavili ste me još jednom bez teksta”, poručio je u svom Instagram storyju.

  Nakon što se probudio iznos je dostigao 12.000 dolara, a posljednji podaci pokazuju da je prikupljeno više od 16.000 dolara.

  “S ovim novcem promijenit ćete život ovoj porodici”, zaključio je.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje