Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kraljica Rania: Od gradske banke do kraljevske palače

Preuzmite sliku

Rania al-Jasin je još jedna obična djevojka iz grada koja je uspjela postati počasni član kraljevstva.

Njeni roditelji su iz Palestine, a Rania je rođena u Kuvajtu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je engleskoj školi u svojoj rodnoj zemlji, a studij je završila na američkom fakultetu u Kairu. Rania je diplomirala poslovnu administraciju te se početkom 90-tih zaposlila u gradskoj banici. Kako je bila ambiciozna te obrazovana, nije joj dugo trebalo da napreduje. Preselila se u Aman, glavni grad kraljevine Jordan, gdje je počela raditi u jednoj od najpoznatijih svjetskih kompjuterskih organizacija Apple.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Upravo ta pozicija joj je donijela mogućnost da upozna mnoge značajne ličnosti, a kako je svojom pojavom i karakterom bila iznad prosjeka, bilo je samo pitanje vremena kada će iskoristiti mogućnosti koje joj se nude, prenosi magazin “Azra”.

Svog supruga, jordanskog kralja Abdullaha II, Rania je upoznala na jednoj večeri 1992.godine, a par se vjenčao godinu dana poslije u palači Zahran. Ona nije samo zasjenila svog supruga, nego je postala zaštitni znak Jordana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Suprugu je podarila četiri nasljednika, prijestolonasljednika, princa Huseina, princeze Iman i Salmu te princa Hašima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Njen muž je postao kralj, kada mu je premio otac kralj Husein, ali Ranija nije odmah postala princeza. U ovoj zemlji žena čovjeka koji je vođa ne postaje automatski i prva žena u monarhiji. Međutim, u martu 1993.godine, Abdullah II supruzi je uputio posebno pismo u kojem ju je proglasio kraljicom Jordana.

Poznata je po istančanom i prefinjenom stilu odijevanja, a mnogi je smatraju najljepšom kraljicom i jednom od najljepših žena na svijetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,