Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kraljevska posla: Charles je zaposlio čovjeka čiji je jedini posao da ga ujutro budi svirkom

Preuzmite sliku

Odabir alarma koji će nas jutrima prekidati iz sna nikako nije lak zadatak. 

Međutim, kraljevska porodica, tačnije novopečeni kralj Charles ima na raspolaganju i neke druge opcije buđenja koje su mnogo uzvišenije (i skuplje) od onih koje su na raspolaganju nama smrtnicima. Naime, čini se kako je kralj Charles zaposlio svirača da ga svako jutro budi sviranjem gajdi pod njegovim prozorom. 

Zapravo, zapošljavanje osobnog svirača je nešto poput tradicije među monarsima, a u njoj je uživala i kraljica Elizabeta II. A prema The Sunu, Charles je za taj posao angažovao Paula Burnsa, koji je prošlog mjeseca svirao na sahrani Njezinog Veličanstva.

  • “Njegova majka je obožavala imati svog gajdaša. To je lijepa tradicija,” kazao je izvor za Sun. “Svi se sjećaju tog trenutka kada je bojnik završio svirku, okrenuo leđa i otišao. Kralj je bio pun divljenja kako je izvršio svoju dužnost prema Kraljici. Svi su oduševljeni što neobičan običaj nije nestao s njom. Tradicija je da se to dogodi u 9 ujutro, ali kralj je uvijek budan puno ranije.”

    Paul Burns twittao je o svom iskustvu nakon kraljičine sahrane (twittovi su u međuvremenu izbrisani), rekavši:  “Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeta II. bila je moj vrhovni pukovnik, a njezin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, bio je moj kraljevski pukovnik. Svirati gajde na oba njihova pogreba u dvorcu Windsor velika je čast vojniku. Kao mladić koji je živio blizu dvorca Balmoral, sjećam se njihove prisutnosti od malih nogu, a Kraljevska garda me nadahnula da se pridružim vojsci. Sviranje na sprovodu Njezinog Veličanstva natjeralo me na razmišljanje o tim ranim sjećanjima i drago mi je što sam mogao počastite ih oboje na ovaj način.” (miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,