Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kemal Monteno: “Pijem 20 tableta na dan ali ni dijabetes me neće uništiti”

kemal-monteno1
Preuzmite sliku

U zagrebački KBC Rebro na dijalizu ide dva puta sedmično. Na bolničkom krevetu provodi tri sata. Hronična bolest oslabila mu je srce pa su mu ugradili bajpas.

kemal-monteno1Čim ustanem iz kreveta moram uzeti kalcij, onu tabletu što smanjuje razinu fosfora, vitamin D, neku za hormone… I tako tri puta na dan, nabrajao je pjevač Kemal Monteno (64).

U zagrebački KBC Rebro na dijalizu odlazi dva puta sedmično. Na bolničkom krevetu provodi po tri sata, a vrijeme krati gledajući televiziju. Prije 15-ak godina otkrio je da ima dijabetes. Hronična bolest oslabila mu je srce, pa su mu lani ugradili bajpas. Na dijalizu odlazi jer su mu bubrezi umalo otkazali. Kemal smatra da je rat u Sarajevu uveliko uticao na njegovu bolest.

– Tad sam i dobio šećer, ali dugo sam živio ne znajući da postoji. U jednom trenutku spao sam na 54 kilograma, pa su me poslali u bolnicu – kaže Kemal.

kemaaal4

Otišao je u Italiju rodbini, koja živi 50 kilometara od Trsta. Ondje je posjetio liječnika, koji mu je brzopleto rekao da ima tifus.

– Ma što je on znao? Čuo je da sam iz Sarajeva, nešto je čitao o bitci na Neretvi i bubnuo. Nije ni znao koliko me uplašio – prisjetio se Monteno.

U bolnici u Ljubljani ustanovili su da ima dijabetes. Kemal je odahnuo jer je strahovao da je teže bolestan. Iako mu liječnici brane masnu hranu, hvali se da se fino “udebljao”. Sad ima 69 kilograma. Najveća potpora u borbi protiv bolesti mu je supruga Branka (61), za koju je napisao pjesmu “Jedne noći u decembru”. Žao mu je, kaže, što mu kći Adrijana (42) s djecom živi u Sarajevu, pa je ne viđa koliko bi htio.

24sata / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: