Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kemal Monteno: Nijednu pjesmu nikada nisam naplatio

Kemal Monteno
Preuzmite sliku

Kemal Monteno, legendarni sarajevski kantautor i vlasnik velikog broja neprolaznih pjesama, nakon više od deset godina, u srijedu, 28. novembra, održat će u rodnom gradu veliki koncert “Vratio sam se, živote”.

Kemal Monteno

Njegov životni put bio je izuzetno težak. Od dječaka iz siromašne porodice došao je do statusa jedne od najvećih muzičkih zvijezda u regionu.

Skromno djetinjstvo naučilo ga je da cijeni ljude, uživa u životu i uvijek nesebično i bespoštedno pomaže prijateljima. Njegovo odrastanje vezano je za stadion Koševo, u čijoj je blizini živio zajedno s roditeljima Osvaldom i Bahrijom.

Zanimljivo je da je Montenov otac Osvaldo porijeklom Italijan iz Monfalkonea. U Sarajevo je došao kao vojnik za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Ističe da je nogomet bio njegova prva ljubav i da je maštao o tome da jednog dana zaigra za prvi tim Sarajeva.

To je nekako bio logičan slijed događaja. Otac je bio oružar, dakle brinuo se o opremi nogometaša tima s Koševa. Pomagala mu je i majka, koja je prala dresove i pravila limunadu. Imao sam priliku da na djelu gledam brojne legende bordo momčadi, kao što su Lovrić, Biogradlić, Ančić, Hase, Šljivo, Fazlagić… Prvo sam igrao na poziciji desnog halfa, a potom kao desno krilo. Hase je volio da mu pjevam. Kada se završi utakmica, čuo sam kako Hase govori: “Dovedite mi Kemicu da mi pjeva.” On me je podržao i na prvom nastupu u “Đuri Đakoviću”. Za njegovu dušu sam pjevao “Evo srcu mom radosti” – govori Monteno za Dnevni Avaz.

Popularni Kemica zavolio je muziku već kao dječak. Pred kraj osnovne škole shvatio je da će ljubav prema fudbalu zamijeniti gitarom. Počeo je komponirati i učestvovati na muzičkim festivalima.

Velike zasluge za svoju uspješnu karijeru pripisuje Esi Arnautaliću, koji je, prema njegovom mišljenju, odigrao glavnu ulogu u bh. pop i rok muzici.

Svojim pjesmama znao je doprinijeti i uspjehu svojih kolega. Tako je sarađivao s brojnim poznatim imenima, kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak…

Teško je izbrojati pjesme koje sam uradio. Samo jedno znam – nijednu nikada nisam naplatio. Inače, može glupo zvučati, ali često mrzim muziku. Volim velike orkestre. Volim još Arsena, Olivera, Davorina. Tu se, otprilike, završava priča. Ipak, ima ih još nekoliko. Tu je i Dino Merlin – kaže Monteno.

“Zemljo moja” za Čolu

“Zemljo moja” još je jedna neprolazna pjesma o kojoj nam je Monteno okrio i jednu tajnu.

Tu sam pjesmu napisao za Čolu. Ipak, nešto smo se malo bili posvađali tako da sam odlučio da je snime “Ambasadori”. Ona je vrlo brzo postala omiljena među rajom i to je i dan-danas. Ne znam šta bi se desilo da ju je snimio Čola. Možda ne bi napravila ovakav uspjeh – kaže jedan od najboljih kantautora u cijelom regionu.

Toma je moj kralj

Popularni Kemica poznat je kao jedan od najvećih boema na estradi u bivšoj Jugoslaviji, a u posebnom sjećanju su mu noći provedene s Tomom Zdravkovićem.

On je bio moj kralj. Sjećam se da sam mu nakon jedne od brojnih noći koje smo proveli u kafani, napisao i “Pjesme moje”. Nećete vjerovati da mi je trebalo samo tri minute. Jednostavno sam nabrojao imena koje je opjevao u svojim hitovima – kaže Monteno.

Tuzlanski.ba / Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: