Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je zbog pet dolara nastao Playboy, jedan od najutjecajnijih časopisa u istoriji

Preuzmite sliku

Nakon dugog i ispunjenog života, Hugh Hefner preminuo je u 91. godini.

Svoju karijeru počeo je kao copywriter u magazinu Esquire gdje je radio do januara 1952. godine, no dao je otkaz jer mu je odbijen zahtjev za povišicom od pet dolara.

1953. godine založio je namještaj, uzeo hipoteku i kredit u banci od 600 dolara, prikupio 8000 dolara od 45 investitora (uključujući i 1000 dolara od majke) te osnovao Playboy.

Magazin se u početku trebao zvati “Stag Party”, no zbog postojanja časopisa sa sličnim imenom, Hefner je odabrao ime “Playboy”.

Prvi broj Playboya objavljen je u prosincu 1953. godine, a na naslovnici se našla gola fotografija Marilyn Monroe iz 1949. koja je snimljena za kalendar.

  • Prvijenac je štampan u 70 hiljada primjeraka, a prodano 54 hiljade primjeraka. Hugh Hefner stoga 1992. iskeširao je 75 hiljada dolara kako bi bio pokopan pokraj Marilyn Monroe, iako ju, ako je vjerovati Wikipediji, nikad nije upoznao.

    Hefner je prvim brojem pokrio troškove, a već krajem pedesetih Playboy je bio toliko popularan da se prodavao u milionima primjeraka.

    Hefner će ostati upamćen i po svom životnom stilu i čuvenom motu “Život je prekratak da biste živjeli tuđe snove”. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,