Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako je mafija pokušala da zaustavi snimanje Kuma

Preuzmite sliku

Ako (nekim slučajem) još uvijek niste gledali kultnog “Kuma”, ukratko, to je mafijaški film iz 1972. godine urađen prema istoimenoj noveli Maria Puzoa, dobitnik tri Oscara, film koji je 2007. godine dospio na drugo mjesto na listi najboljih filmova ikada snimljenih, iako mnogi tvrde da je opravdano zaslužio i prvo mjesto.

“Kum” (“The Godfather”) je danas poznat kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Međutim, malo je falilo da nikada ne stigne do kino sala i TV ekrana jer je “pravi kum” Joseph Colombo, činio sve da zaustavi Paramount Pictures studio da snimi sada već kultno ostvarenje. Na kraju je producentima napravio ponudu koju nisu mogli da odbiju, prenosi cdm.me.

 • U ranim 70-im, pokret Italian-American Civil Rights League je zahtijevao od Paramount Pictures-a da zaustavi snimanje filma. Umorni od gledanja kako Hollywood prikazuje Italijane samo kao opake nasilnike i mafijaše, pokret je organizovao porteste širom New Yorka i prikupio 500.000 dolara da ugase produkciju. Međutim, ovaj pokret nije imao ‘plemenite’ ciljeve kao što se na prvi pogled činilo. Osnovao ga je Colombo, vođa mafijaške porodice, jedne od zloglasnih Pet porodica New Yorka, jer mu je bilo dosta maltretiranja od strane vlade i policije. Možda je bio zabrinut zbog stereotipa, a možda samo nije želio dodatnu pažnju i reflektore uperene prema stvarnoj mafiji.

  Mafijaši su uskoro počeli da proganjanju producenta Ala Ruddyja, razbili su mu prozore na automobilu, i slali prijeteća pisma u kojima je pisalo da ‘će se nešto loše dogoditi ako ne zaustavi film’.

  Direktor Paramount Picturesa Robert Evans je primio prijeteći telefonski poziv u kojem mu je naređeno da ode iz grada, ili će u biti povrijeđen i on i njegovo dijete. U četvrtima New Yorka koje su bile pod kontrolom mafije, bilo je zabranjeno snimanje, a čak je i skupa filmska oprema jednostavno nestala ispred nosa reditelja. Kancelarija Paramounta u New Yorku je čak dva puta bila evakuisana nakon što su primili telefonski poziv u kojem im je neko prijetio bombom.

  Nakon niza neprijatnosti, Paramount se odlučio za sit-down (termin koji se koristi za sastanak sa mafijom na kojem se rješavaju sporovi). Ruddy se susreo sa Colombom u Park Sheraton hotelu gdje su razgovarali o tome šta učiniti dalje sa filmom. Začudo, Colombo je imao samo jedan zahtjev. Snimanje se moglo nastaviti, ali samo ako se riječ “mafija” izbaci iz filma iako se svakako u cijelom scenariju spomenula samo jednom. Ruddy, znajući da riječ nije ključna za film, prihvatio je uslov.

  Nakon sastanka, Colombo je postao sve više i više oduševljen samom idejom filma. Počeo je da dolazi na snimanje, razgovara sa glumcima i ekipom, pa i sa samim fiktivnim kumom, ​ Marlonom Brandom. Na kraju, čak je ubacio i jednog pravog mafijaša u film, Giannija Russoa, koji je radio za porodicu Costello i koji je bio jedan od glavnih krivaca za uspješan sporazum između Paramounta i mafije. Za njegov trud, Colombo se pobrinuo da dobije ulogu Carla Rizzija, Don Corleoneovog zeta.

 • Godine 1971, 28. juna, Jerome Johnson je pucao Colombu u glavu i teško ga ranio. Neki kažu da su ga unajmili ostali Kumovi jer je počeo skretati preveliku pažnju na mafiju, drugi opet da ga je unajmio samo jedan od Kumova iz ličnih razloga.

  Colombo je ostao paralizovan sljedećih sedam godina i navodno je tek nakon nekog vremena mogao da pomjeri palac i kažiprst na desnoj ruci. Tek je 1976. godine mogao prepoznati ljude i reći nekoliko riječi, a umro je 22. maja 1978. godine od srčanog udara u bolnici St. Luke u New Yorku. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,