Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jelena Karleuša: Zbog Srebrenice su mi prijetili smrću

Ona je lijepa, plava, zgodna i, uprkos balkanskim predrasudama, ima mozga, piše magazin ”Azra”. Ali i m…, da prostite. Jer kako drugačije opisati ženu koja bez drhtaja u glasu, imenom i prezimenom “prozove” ratne zločince, mafijaše, osudi genocid, osudi svaku, pa i najmanju ljudsku nepravdu učinjenu drugima, slabijima… Jelena Karleuša bi mogla dobro živjeti od svog glasa, bez da ga koristi u navedene svrhe.

Međutim, njen život bez toga ne bi imao smisla. U vremenima kada vladaju sebičnost i licemjerje ona je izabrala drugačiji put. Lavica je u horoskopu, lavica je i u životu.

Po gradu (Sarajevu) kruže priče da ćemo je ove godine vidjeti na crvenom tepihu SFF-a. Istina?

– Postoji ideja o tome i ja bih veoma voljela da dođem u Sarajevo. U Srbiji se o tom festivalu puno zna i piše. Sarajevo zaslužuje jedan takav događaj – kazala nam je Jelena, piše Azra magazin.

I ove godine ste se oglasili 11. jula. Ponovo ste osudili genocid u Srebrenici. Nema mnogo takvih osoba u Srbiji. Poštovanje! Šta poručujete onima koji šute, a šta onima koji negiraju genocid?

– Dok sam živa, za mene je zločin-zločin. Vrisak majke je vrisak majke. Ubica je ubica. Sebe smatram izuzetno poštenim i pravednim čovjekom. Za mene žrtve nemaju nacionalni i vjerski identitet. Tako da me ne interesuje ni kojoj naciji ili vjeri pripadaju ubice. Kažu mi NE OSUĐUJ SVOJE! Koje MOJE?! Ma može otac rođeni da mi bude, nema tu polemike ni rasprave. Ako smo dobri ljudi. Ako smo neljudi, to je druga stvar.

Intervju u cijelosti možete pročitati u printanom izdanju magazina “Azra”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,